Nederland - 10 maart 2022 - Aandelen

Amazon kondigt stock-split aan

door SVEN VAN GASSE

Aandelen van Amazon staan op het punt om 20 keer “goedkoper” te worden. Het bedrijf kondigde woensdag aan dat het een stock-split zal doen van 20 voor 1. Dit is de eerste stock-split die het bedrijf doet sinds 1999.

Bedrijven splitsen hun aandelen om tal van redenen. Splitsingen kunnen hun aandelen binnen het bereik brengen van kleinere, individuele beleggers. Hiernaast helpt het bedrijven aan liquiditeit en splitsingen kunnen meer vraag creëren naar de aandelen van een bedrijf.

Hoewel institutionele beleggers met veel geld niet om de absolute waarde van een koers geven, kunnen individuele beleggers afgeschrikt worden door aandelen met een absolute waarde van $1 000 of meer. De groei van gratis trading apps, waaronder Robinhood, hebben aandelensplitsingen veel belangrijker gemaakt in de afgelopen jaren.

Dow Jones

De stap van Amazon kan ook bedoeld zijn om het bedrijf opgenomen te krijgen in de befaamde Dow Jones Industrial Average. De bekendste index van de Verenigde Staten heeft de neiging om aandelen op te nemen met een relatief kleine absolute waarde.

Apple kondigde bijvoorbeeld in 2014 een 7 voor 1 stock-split aan en werd in 2015 opgenomen in de Dow. De splitsing is uiteraard geen garantie dat het zal opgenomen in de Dow. De index zal er echter niets mee inzitten om de meest waardevolle retailer in zijn selectie op te nemen.

Stock-splits van aandelen van grote bedrijven zijn de laatste jaren erg in de mode. Er is echter 1 bedrijf met een ongelofelijk hoge aandelenkoers die nog nooit een stock-split heeft gedaan en dit ook nooit zal doen: Berkshire Hathaway van Warren Buffet. Met een waarde van meer dan $485 000 per aandeel zijn deze aandelen onbereikbaar voor individuele beleggers. Daarom biedt het B-klasse aandelen aan, die in het verleden wel reeds zijn gesplitst.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.