Nederland - 6 september 2021 - Commodities

Aluminiumprijzen bereiken hoogste niveau in 10 jaar.

door SVEN VAN GASSE

De aluminiumprijzen hebben hun hoogste peil in meer dan 10 jaar bereikt na een staatsgreep in Guinee. Guinee is een belangrijke leverancier van het belangrijkste erts dat voor de productie van het metaal wordt gebruikt.

De prijzen van aluminium waren dit jaar reeds de hoogte ingeschoten. De stijging van de vraag naar het metaal viel samen met de productieverminderingen in China. Het land wilt op deze manier de koolstofuitstoot van de zware industrie beperken.

Hogere prijzen kunnen een weerslag hebben in de wereldeconomie op een moment dat beleidsmakers zich zorgen maken over inflatie. Aluminium is een belangrijk bestanddeel van een breed scala aan producten, van auto’s tot smartphones en energiesystemen.

Guinee

De onrust in Guinee zet de markt nu extra onder druk. De prijs van aluminium-futures op de London Metal Exchange steeg maandag met maar liefst 1,8%, nadat er in het weekend politieke onrust was uitgebroken in het West-Afrikaanse land. Militairen plaatsten de huidige president onder arrest en namen de macht over.

Het land is de op één na grootste producent van bauxiet ter wereld, na Australië. Belangrijker is dat het meer dan de helft levert van het erts dat wordt ingevoerd door China. China is de grootste producent van aluminium wereldwijd.

Volgens Eric Humphery-Smith, analist bij Verisk Maplecroft, voorspelt dat de activiteiten de komende maanden en weken nog flink verstoord kunnen blijven.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.