Nederland - 21 september 2020 - hydrogen

Airbus kondigt door waterstof aangedreven vliegtuigen aan

door SVEN VAN GASSE

De Europese luchtvaartreus Airbus maakte op maandag details bekend over drie door waterstof aangedreven vliegtuigen. In het jaar 2035 zouden deze in dienst kunnen treden. De ontwerpen, ZEROe genaamd, verschillen in grootte en stijl maar ze zullen allemaal een netto nul-emissie hebben. Waterstof zal hierbij als primaire energiebron worden gebruikt.

Het eerste ontwerp zou 120 tot 200 passagiers kunnen vervoeren. Het vliegtuig zou een bereik van meer dan 2 000 zeemijlen hebben. De motor zou een aangepaste gasturbinemotor omvatten die wordt aangedreven op waterstof in plaats van kerosine.

Het tweede ontwerp zal tevens aangedreven worden door aangepaste gasturbinemotoren. Het bereik van dit model is 1 000 zeemijlen maar deze zou wel minder passagiers kunnen vervoeren.

Het laatste ontwerp biedt een radicale benadering over hoe vliegtuigen er de komende jaren zouden kunnen uitzien. In dit concept worden de vleugels versmolten met de hoofdromp van het vliegtuig waardoor je een futuristisch beeld krijgt.

Guillaume Faury, CEO van Airbus, stelt:

Ik ben er sterk van overtuigd dat het gebruik van waterstof het potentieel heeft om de impact van de luchtvaart op het klimaat aanzienlijk te verminderen.

Mogelijkheden waterstof

De grootschalige toepassing van waterstof in vliegtuigen is momenteel nog niet zo ver gevorderd. Er zijn echter wel al vormen van vervoer over land die gebruik maken van deze technologie, zij het wel op kleine schaal. Zo zijn er bijvoorbeeld al waterstofbussen voorgesteld in de Britse hoofdstad Londen.

Elders in Europa zijn er ook treinen ontwikkeld die gebruik maken van brandstofceltechnologie om zuurstof en waterstof om te zetten in elektriciteit. De trein zou snelheden tot 140 kilometer per uur kunnen bereiken. Bovendien is hij geluidsarm en stoot hij enkel stoom en water uit.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.