Nederland - 6 november 2017 - VS
door REDACTIE BEURSBRINK

Ahold Delhaize boekte vermoedelijk meer winst

(ABM FN-Dow Jones) Ahold Delhaize zal woensdag voorbeurs dankzij een hogere omzet een gestegen winst over het derde kwartaal rapporteren. Dat is de gemiddelde verwachting  van analisten, zoals die door het Belgisch-Nederlandse concern zelf is bekendgemaakt. Ahold Delhaize meldde daarbij dat minimaal 10 analisten hun inbreng hebben geleverd voor de cijfers in deze consensus.

De analisten voorzien gemiddeld een circa 5 procent hogere kwartaalomzet van 15,2 miljard euro en een eveneens hoger operationeel resultaat van 518 miljoen euro. Daarbij komen de de analisten gemiddeld uit op een ruim 40 procent hogere nettowinst van 331 miljoen euro, terwijl dit vorig jaar 236 miljoen euro was. Ze voorzien een onderliggende operationele marge van 3,7 procent, waar deze een jaar geleden 3,5 procent bedroeg.

KBC Securities merkte op te verwachten dat de groei van de identieke omzet hoger zal zijn dan de 1,5 procent in het vergelijkbare kwartaal een jaar geleden en dan de 1,6 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. Analist Alan Vandenberghe denkt dat het concern de groei in de VS en in België heeft weten te versnellen. Hij veronderstelt echter dat deze groei onder de streep deels teniet wordt gedaan door nadelige wisselkoerseffecten als gevolg van de lagere dollar ten opzichte van een jaar geleden.

De marktvorser is bijzonder benieuwd naar wat Ahold Delhaize zal zeggen over de ontwikkeling van de concurrentie en de inflatie in de Verenigde Staten, waar het concern het merendeel van zijn omzet vandaan haalt. De koers van Ahold Delhaize kreeg een opdoffer toen Amazon.com bekendmaakte dat het Whole Foods Market overnam.

Al met al gaat Vandenberghe uit van een “fatsoenlijke” kwartaalrapportage, met gestegen marges dankzij synergievoordelen na de fusie tussen het Nederlandse Ahold en het Belgische Delhaize. KBC Securities houdt op Ahold Delhaize een koopadvies met een koersdoel van 22,00 euro.

Barclays merkte op dat het aandeel Ahold Delhaize niet zo zeer onder de intrede van Lidl in de Verenigde Staten heeft geleden, maar wel degelijk van de overname van Whole Foods door Amazon.com.

De analisten van de Britse bank voorzien voor het afgelopen kwartaal een hogere vergelijkbare omzet in de VS met een gematigde margegroei. Voor Nederland wordt ook stijging van de vergelijkbare omzet en marges verwacht, mede dankzij aanhoudende groei bij Bol.com en prijsinflatie. Voor België wordt verbetering verwacht, nu alle mededingingstechnische belemmeringen, na de verkoop van de laatste AH-winkel, zijn weg gewerkt. Voor het derde kwartaal wordt hier echter nog een beperkte omzetgroei voorzien. De marktvorsers gaan voor Centraal en Zuidoost-Europa uit van een groei van de vergelijkbare omzet van 1,4 procent, die die vergelijkbaar is met de eerste helft van het jaar. Ze voorzien daarbij een omzetdaling in Griekenland, die wordt gecompenseerd door verbetering in Tsjechië, Slowakije en Roemenië. Tegelijk wordt hier een lichte erosie van de marges voorzien.

De analisten van Barclays zijn benieuwd naar de ontwikkeling van de nettoschuld en verwachten dat deze aan het einde van het derde kwartaal zal zijn uitgekomen op circa 3,3 miljard euro. Ook voorzien ze aanvullende opmerkingen over synergieresultaten. Barclays heeft Overwogen als advies met een koersdoel van 18,50 euro.

Jefferies voorziet in de VS “robuuste” omzet- en winstcijfers dankzij prijsaanpassingen, vernieuwing van Food Lion-winkels en synergievoordelen. Food Lion moet het concern volgens de analisten in staat hebben gesteld om een lichte verbetering van de marktpositie en marges in de VS te hebben gerealiseerd en de analisten voorzien daarnaast aanhoudend sterke prestaties in Nederland.

De marktvorsers van Jefferies blijven een samengaan van Ahold Delhaize met Kroger op termijn een serieuze optie vinden, na de voltooiing van de integratie van Ahold en Delhaize, en zien daarbij een transactie in aandelen als meest voor de hand liggende constructie. Jefferies hanteert op Ahold Delhaize een koopadvies met een koersdoel van 23,50 euro.

Outlook

Bij de rapportage over het tweede kwartaal op 9 augustus maakte Ahold Delhaize bekend te verwachten de beoogde synergievoordelen van de fusie van 220 miljoen euro in 2017 daadwerkelijk te behalen en in dit jaar een vrije kasstroom van 1,6 miljard euro te realiseren. Het concern verwachtte toen dat de onderliggende operationele marge in het hele jaar grotendeels in lijn zal zijn met de marge van 3,9 procent in de eerste helft van het jaar.

Het aandeel Ahold Delhaize handelde maandag nipt hoger op 16,28 euro. Woensdag voorbeurs komt de onderneming met de kwartaalcijfers.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.