(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs beleeft vooralsnog een goede laatste handelsdag van maart.
De AEX steeg tegen het einde van de ochtend 0,9 procent naar 480,33 punten.
“Daarmee staat de index zo’n 100 punten hoger dan ik had gedacht op basis van de huidige omstandigheden”, zei beleggingsexpert Andre Brouwers van Het Beleggingsinstituut.
De correctie die we gezien hebben, valt Brouwers alleszins mee, zeker kijkend naar eerdere grote correcties. De vraag is dan ook volgens hem of we de ellende nu achter ons hebben, of dat er nog een tweede golf komt.
“De markt sorteert voor op een optimistisch scenario”, aldus Brouwers.
De beursexperts vindt Unilever momenteel reëel gewaardeerd maar duur, Shell is wellicht iets te ver doorgeslagen, maar herstelt goed. ASML is wel erg optimistisch gewaardeerd, met eigenlijk niet meer pijn ingesprijsd dan één kwartaal tegenwind.
De financials zijn momenteel “besmet gebied”, maar voor de verzekeraars ziet Brouwers nog wel wat herstelpotentieel.
Woensdag staan de inkoopmanagersindices van Markit voor de mondiale industrie op de rol, maar vanochtend waren er al cijfers van de Chinese overheid. Die lieten een enorm herstel zien van zowel de inkoopmanagersindex voor de industrie als de dienstensector.
De index voor de Chinese industrie verbeterde van 35,7 naar 52,0 en voor de dienstensector van 29,6 naar 52,3.
De euro/dollar handelde op 1,0971. Olie werd tot 4,5 procent duurder.
Stijgers en dalers
In de AEX was ASMI een van de koplopers met een koerswinst van 5,8 procent. ArcelorMittal ziet zich genoodzaakt om de productie terug te brengen vanwege de corona-uitbraak. Maar het aandeel reageerde vanochtend goed op de industriecijfers uit China.
Galapagos werd 4,7 procent meer waard en ASMI won 6,1 procent.
Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won 4,4 procent. Volgens UBS verraste een tussentijdse update van Shell niet. Berenberg sprak zelfs van een positieve update gezien de huidige omstandigheden en herhaalde de koopaanbeveling voor het aandeel.
Van het handjevol dalers in de AEX leed alleen AkzoNobel echt verlies. Dit aandeel daalde 2,2 procent. Akzo waarschuwde voor de gevolgen van de corona-uitbraak en dat was reden voor KBC Securities om het koersdoel met 10 euro te verlagen naar 75,00 euro.
ING verloor 2,7 procent.
In de Midkap trok WDP de kar met een koersstijging van 6,8 procent. Kepler Cheuvreux plaatste het aandeel op de kooplijst. Analisten van Kepler spraken van een mooi instapmoment op de huidige koers.
Ook BAM en TomTom waarschuwden voor de gevolgen van de corona-uitbraak. BAM schrapte het dividend en TomTom stopt per direct met het inkopen van eigen aandelen. Het aandeel BAM verloor 1,5 procent en TomTom werd 3,6 procent duurder.
Air France-KLM steeg 5,5 procent en Aalberts noteerde 6,3 procent hoger.
Flow Traders daalde met 1,5 procent. De volatiliteit op de aandelenmarkten de afgelopen weken speelde het handelsbedrijf echter in de kaart, waardoor de koers hard steeg.
In de AScX ging Ordina 11,4 procent hoger. Brunel won 7,3 procent. Heijmans leverde meer dan 1,5 procent in en B&S en ICT Group daalden respectievelijk 3,1 procent en 2,7 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.