(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van circa één procent.
Beursplein 5 sloot vorige week donderdag, voorafgaand aan het lange paasweekend, al in de plus nadat in de VS een gigantisch nieuw steunpakket door de Federal Reserve werd aangekondigd. De AEX sloot 1,5 procent hoger op 508,04 punten, waardoor er op weekbasis een winst werd neergezet van krap acht procent.
Beleggers zetten zich donderdag aanvankelijk juist schrap voor de vrijgave van het aantal nieuwe wekelijkse steunaanvragen in de VS, waarbij de impact van de coronacrisis voor het eerst volledig tot uiting zou komen vanwege de ingevoerde lockdown-maatregelen. Dit cijfer viel niet mee. Maar liefst 6,61 miljoen Amerikanen bleken in de voorafgaande week een uitkering te hebben aangevraagd. Een absoluut record.
Voordat beleggers echter de verkoopknop in konden drukken kondigde de Federal Reserve aan het duizelingwekkende bedrag van 2,3 biljoen dollar aan leningen te verstrekken aan bedrijven in nood. Eerder werd al 1,0 biljoen vrijgemaakt voor een steunpakket.
Analist Philip Marey van Rabobank was evenwel kritisch. “De Fed begeeft zich steeds dieper op het terrein waar men nog nooit is geweest, door zich steeds meer te bemoeien met de reële economie, in plaats van alleen het financiële systeem”, aldus Marey.
Wall Street koerste donderdag aanvankelijk procenten hoger, maar de S&P 500 beperkte de winst uiteindelijk tot 1,2 procent. De index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen sloot op weekbasis evenwel meer dan 12 procent hoger. De grootste weekstijging sinds 1974.
“De combinatie van ongekende maatregelen en een afnemende besmettingscurve zorgt voor een drastisch verlaagd risico voor de Amerikaanse economie en de beurzen, en zorgde ervoor dat de S&P 500 [afgelopen week] weer uit de berenmarkt kwam”, aldus strategen van zakenbank Goldman Sachs.
Maandag was Wall Street gewoon open, in tegenstelling tot de Europese beurzen en sommige Aziatische beurzen. De S&P 500 deed tijdens een rustige handelsdag met 1,0 procent een stapje terug.
Olie reageert op OPEC deal
De prijs voor een vat ruwe olie sloot maandag in New York na een volatiele handelsverloop 1,5 procent lager op 22,41 dollar. Oliehandelaren konden reageren op het akkoord dat OPEC+ zondagavond aankondigde. Oliekartel OPEC en diens partners, de zogeheten OPEC+, zullen de dagproductie met 9,7 miljoen vaten terugbrengen. Aanvankelijk werd er gemikt op 10 miljoen vaten.
Energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO was goed te spreken over de lengte van de deal, namelijk twee jaar, maar wil eerst nog eens zien hoe bereid de betrokken landen zijn om zich ook daadwerkelijk aan de gemaakte afspraken te houden.
“Met name Rusland heeft een reputatie van niet precies nakomen wat ze hebben afgesproken”, waarschuwde Van Cleef.
Volgens de Amerikaanse president Donald Trump kijkt OPEC+ nog naar opties om de productie verder terug te schroeven tot wel 20 miljoen vaten per dag.
In de Aziatische handel vanochtend koersten de olie-futures krap anderhalf procent hoger.
De Aziatische beurzen noteren vanochtend eensgezind in het groen. Tokio en Seoel koersten respectievelijk bijna 3 en bijna 2 procent hoger. De Chinese beurzen wonnen minder dan een procent.
Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0942.
Cijferseizoen van start
Vanaf vandaag gaan de bedrijfscijfers van start. Vanwege de coronacrisis zijn de verwachtingen niet hooggespannen. Vanochtend rapporteerde Fagron eerste kwartaalcijfers. Morgen is het de beurt aan ASML en navigatiespecialist TomTom.
In Amerika gaat vandaag de aandacht uit naar de cijfers van Johnson & Johnson, JPMorgan Chase en Wells Fargo. Woensdag zijn de financiële giganten Citigroup, Goldman Sachs en Morgan Stanley aan de beurt.
Ook begint het dividendseizoen deze week, maar vanwege de coronacrisis hebben veel bedrijven al besloten het dividend te schrappen of tijdelijk op te schorten.
Bedrijfsnieuws
PostNL realiseerde in het eerste kwartaal van 2020 een solide genormaliseerde EBIT met een sterke ontwikkeling van de kasstroom. Dit liet het postbedrijf weten in een tussentijdse handelsupdate. PostNL handhaafde de outlook voor 2020. Ook liet het postbedrijf weten dat de fusie met Sandd volgens plan verloopt.
Fagron boekte het afgelopen kwartaal op jaarbasis een 16,4 procent hogere omzet van 141,6 miljoen euro. Analisten, die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus, hadden gerekend op groei van slechts 11,7 procent tot 136,0 miljoen euro. Autonoom groeide de omzet met 9,2 procent tegen constante wisselkoersen.
Jefferies verhoogde het koersdoel voor tankopslagbedrijf Vopak van 56,00 naar 58,00 euro met handhaving van het koopadvies. De analisten van de zakenbank zijn van mening dat de markt voor opslag verkrapt, nu de toevloed aan olie veel capaciteit opeist.
Royal Dutch Shell zette tijdelijk de productie stil bij olieplatform Perdido in de Golf van Mexico, vanwege een lek in een pijplijn van Exxon Mobil. Dit meldde persbureau Reuters.
Slotstanden Wall Street
De S&P 500 sloot maandag 1,0 procent lager op 2.761,63 punten, de Dow Jones-index leverde 1,4 procent in op 23.390,77 punten. Techbeurs Nasdaq sloot desondanks 0,5 procent hoger op 8.192,42 punten.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.