(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdag opnieuw flink in het rood. Kort na elf uur verloor de AEX 1,8 procent op 503,08 punten.
Beleggers maken zich al een paar dagen zorgen dat de mondiale economie niet zo snel zal herstellen van de coronacrisis als eerder werd aangenomen. Uitspraken van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve op woensdag voedden deze zorgen.
Powell gaf blijk van een groeiende ongerustheid over de weg voorwaarts, die hij “zeer onzeker en onderhevig aan aanzienlijke neerwaartse risico’s” noemde. “Het herstel kan tijd vergen om op gang te komen en het verstrijken van de tijd kan liquiditeitsproblemen veranderen in solvabiliteitsproblemen”, waarschuwde hij.
Strateeg Dwyfor Evans van State Street Global Markets stelde dat de beurzen onder druk staan na de “extreem negatieve opmerkingen” van Powell. Volgens hem “schreeuwde” de Fed om politieke steun in de vorm van meer overheidssteun.
Afgelopen weekend waarschuwde minister Steven Mnuchin van Financiën nog dat de reële Amerikaanse werkloosheid, waarbij ook wordt gekeken of mensen meer willen werken of de hoop op een baan hebben opgegeven, kan stijgen naar 25 procent.
Vele landen schroeven de lockdown-maatregelen langzaam terug en hoewel de verspreidingscurve afvlakt, is het gevaar voor een verdere verspreiding niet volledig verdwenen. Beleggers maken zich zorgen dat overheden weinig bewegingsruimte hebben in het geval dat de verspreiding daadwerkelijk verder toeneemt.
Ook blijven geopolitieke spanningen nog steeds spelen, waarbij de Verenigde Staten met een beschuldigende vinger wijzen naar China, dat informatie over een vaccin geprobeerd zou hebben te stelen. Verder reageerde de Franse overheid geagiteerd op plannen van de Franse farmaceut Sanofi om de Verenigde State prioriteit te geven in het leveren van een vaccin.
Evans van State Street noemde de hernieuwde handelsspanningen tussen China en de VS zorgwekkend. Analist Thomas Poullaouec van T. Rowe Price stelde dat de spanningen vermoedelijk zullen toenemen in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Desondanks verwacht de analist geen concrete stappen door de VS. “De handelsperikelen zullen daarom vooral de volatiliteit aanjagen in plaats van dat ze de beurzen lager zetten”, aldus Poullaouec.
Vanmiddag staat in Amerika de publicatie van de wekelijkse steunaanvragen op de agenda. De markt houdt rekening met 2,5 miljoen nieuwe steunaanvragen.
Economen in de VS voorzien inmiddels een economische krimp in het lopende kwartaal van 6,6 procent op jaarbasis voor de VS, volgens een steekproef door The Wall Street Journal. Afgelopen kwartaal bedroeg de krimp nog 4,8 procent.
Het muntpaar euro/dollar noteert vanochtend op 1,0811. De olieprijzen stegen met 2,9 procent.
Stijgers en dalers
Onder de volledig roodgekleurde hoofdaandelen noteerde ArcelorMittal met een verlies van 3,4 procent onderaan. Royal Dutch Shell verloor 3,0 procent, maar het aandeel noteert ook ex-dividend. Ahold Delhaize hield met een verlies van 0,9 procent de schade relatief beperkt. Kepler Cheuvreux publiceerde ook een positief rapport over Ahold. De analisten van Kepler stelden dat Ahold de coronacrisis goed doorkomt en dat de supermarktketen, net als sectorgenoten, profiteert van hamstergedrag. Het koersdoel voor Ahold werd verhoogd van 25,20 tot 25,80 euro.
In de AMX noteerde alleen SBM Offshore na publicatie van de kwartaalcijfers 0,9 procent in het groen. De oliedienstverlener zag ondanks de coronacrisis geen aanleiding om zijn in februari afgegeven outlook voor de winstgevendheid te verlagen. De omzetverwachting voor 2020 werd wel licht neerwaarts bijgesteld. ING sprak van een positieve update.
Pharming koerste 4,0 procent lager. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet van Pharming op jaarbasis met 40 procent tot 49,3 miljoen euro, terwijl het operationeel resultaat met 59 procent aantrok tot 19,4 miljoen euro. Eurocommercial Properties verloor 4,1 procent.
Sif Holding verloor in de AScX 0,6 procent. De Roermondse funderingsspecialist rapporteerde over het afgelopen kwartaal een hogere omzet. “We hebben geen significante impact van de corona-uitbraak gemerkt”, aldus CEO Fred van Beers. Ook wordt exclusief onderhandeld over een groot nieuw project. Volgens ING stelde Sif evenwel teleur. Vivoryon leverde zelfs 5,9 procent in na cijfers.
Het lokaal genoteerde Euronext klom 2,4 procent na cijfers. De nettowinst van Euronext steeg in het afgelopen kwartaal met 71 procent tot 96 miljoen euro, op een omzet die met 55 procent groeide tot 237 miljoen euro. De cijfers zijn ruim beter dan de analistenconensus, die uitging van een nettowinst van 83 miljoen op een omzet van 224 miljoen euro. KBC zag genoeg reden om het koersdoel te verhogen van 85,00 naar 89,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.