(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met een stevig verlies gesloten. De AEX index daalde 2,9 procent tot 557,33 punten, terwijl de AMX een verlies van 2,7 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,8 procent.
De vrees voor de toename wereldwijd van het aantal coronavirusinfecties drukte woensdag op het sentiment. Wereldwijd staat de teller inmiddels op ruim 9,2 miljoen besmettingen. Met name de opleving van het aantal besmettingen in delen van de VS, Brazilië en Azië wakkeren de zorgen aan.
De Amerikaanse viroloog Anthony Fauci zei dinsdag dat de komende twee weken erg belangrijk zullen zijn bij het inperken van de pandemie. Staten als Texas, Florida en Arizona zien het aantal besmettingsgevallen nog altijd toenemen. De Europese Unie zou werken aan een voorstel om Amerikaanse reizigers te weigeren in Europa, omdat de uitbraak in de VS nog niet onder controle is.
Volgens handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO maakte de markt vandaag een pas op de plaats, “wat niet geheel onverwacht is, gezien de aanhoudende onzekerheid vanwege het coronavirus”.
“Terwijl beleggers zoeken naar signalen en/of bevestigingen dat de trends van april en mei doorzetten in juni en dat de tweede helft van het jaar beter zal worden dan de eerste jaarhelft”, verzilveren sommigen nu wat winst, denkt Bonsee.
Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat ondernemers in Europa meer vertrouwen krijgen, wat een belangrijk signaal zou kunnen zijn richting de tweede jaarhelft.
In België en Frankrijk lieten de vertrouwenscijfers een stijging zien, en de samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel steeg van 79,7 in mei naar 86,2. Economen hadden vooraf op een Ifo-index van 84,3 gerekend.
Het optimisme in Duitsland is terug, stelde econoom Carsten Brzeski van ING. “De Ifo-index van vandaag draagt bij aan het optimisme dat in ieder geval de eerste fase na de lockdown V-vormig zal zijn”, zei Brzeski. “Geen echte verrassing, maar toch goed om te zien dat het echt gebeurt. Wat er na de V komt, is echter veel onzekerder”, waarschuwde hij. De econoom wees onder meer op de hoge werkloosheid, faillissementen en zwakke vraag uit het buitenland. Dit zorgt voor een plafond in het herstel, denkt Brzeski.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek woensdag dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal op kwartaalbasis met 1,5 procent is gekrompen. Op jaarbasis kromp de economie in de eerste drie maanden van het jaar met 0,2 procent.
De euro/dollar noteerde op 1,1272. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1307 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1306 op de borden.
De Amerikaanse olievoorraden zijn vorige week gestegen met 1,4 miljoen vaten tot 540,7 miljoen. Olie noteerde woensdag tot 4,8 procent lager.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten alle 25 aandelen in het rood, aangevoerd door ArcelorMittal met een verlies van 7,7 procent, gevolgd door ABN AMRO en Unibail-Rodamco met verliezen van respectievelijk 7,2 procent en 6,4 procent.
RELX leverde 3,7 procent in. ABN AMRO haalde het aandeel van de kooplijst en verlaagde het koersdoel.
NN Group leverde 2,6 procent in, nadat de verzekeraar met een strategische update kwam. NN zal zich in de komende tijd gaan richten op het creëren van meer aandeelhouderswaarde, waar een progressief dividend en een jaarlijks inkoopprogramma van eigen aandelen van minstens 250 miljoen euro onderdeel van uitmaken. Volgens ING gaf NN de juiste boodschap af. ING is van mening dat de strategische update bevestigt dat NN Group “significant” ondergewaardeerd is en dat de verzekeraar meerdere maatregelen kan nemen om de vrije kasstroom te verbeteren en om kapitaal vrij te spelen.
Just Eat Takeaway wist de verliezen te beperken tot 1,2 procent. KPN verloor 0,9 procent en DSM daalde 1,7 procent.
In de AMX waren Flow Traders en PostNL met winsten van respectievelijk 0,2 procent en 0,8 procent.
TKH was de sterkste daler met een verlies van 6,1 procent, Aperam daalde 5,9 procent en Altice Europe verloor 5,5 procent.
Onder de kleinere aandelen was Alfen de sterkste stijger met een winst van 5,2 procent. Kendrion steeg 0,2 procent, terwijl Ajax 1,3 procent won.
ICT Group schreef 1,8 procent bij, na een tussentijds update. De automatiseerder uit Barendrecht zag de productiviteit in het tweede kwartaal afnemen als gevolg van de coronacrisis, maar blijft vertrouwen houden in de lange termijn.
B&S verloor 6,2 procent, Sif daalde 4,2 procent en AMG noteerde 5,1 procent lager.
Het lokaal genoteerde centenfonds Kardan verloor 21,7 procent. Kardan besloot om de notering op het Damrak op te geven. Daarna rest er alleen nog de notering in Israël.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 2,4 procent lager op 3.056,87 punten. De Dow Jones index daalde 2,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 2,0 procent in het rood.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.