Europa - 19 februari 2021 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

AEX blijft dicht bij huis

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs bleef vrijdag dicht bij huis, na een licht hogere opening. Kort voor elf uur steeg de AEX 0,1 procent tot 673,51 punten.

Analisten van Nordea stellen dat beleggers een stapje terug doen vanwege de zorgen over de inflatie en een onverwachts hoog aantal steunaanvragen in de Verenigde Staten.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering steeg vorige week met 13.000 naar een totaal van 861.000 aanvragen, zo bleek donderdag. De markt rekende juist op een afname tot 773.000 nieuwe steunaanvragen.

“Hoewel steunpakketten en vaccinatieprogramma’s goede vooruitzichten bieden voor 2021, zijn de zwakkere arbeidscijfers uit de Verenigde Staten een herinnering dat het nog even kan duren voordat de wereldeconomie volledig herstelt van de klap van de coronacrisis”, aldus analisten van Nordea.

“Het is vooral het langzaam maar zeker oplopen van de reële rente, wat beleggers nerveus maakt”, aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING. “Wat de aandelenmarkten betreft, mag de rente best wel wat oplopen, als de verwachtingen voor de winstgroei van bedrijven maar gelijke tred houden. Anders kan dat de waarderingen, zoals de koers-winstverhoudingen, onder druk zetten”, aldus Wiersma. “Als de economieën weer snel open kunnen, hoeven aandelenbeleggers zich dan weinig zorgen te maken.”

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,2036. Bij het sluiten van de Europese beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,2091. De olieprijzen daalden vrijdag met 1,6 procent.

Belegger hadden vanochtend onder meer oog voor de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindices uit de eurozone. Daaruit bleek dat de economische activiteit in de eurozone in februari is aangetrokken. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone steeg op maandbasis van 47,8 naar 48,1 in februari.

Op basis van deze cijfers denkt econoom Chris Williamson van Markit dat de kans groot is dat het bruto binnenlands product in het eerste kwartaal een daling laat zien.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging ASMI aan kop met een winst van 3,0 procent, gevolgd door Aegon met een stijging van 2,3 procent. Galapagos sloot de rij met een verlies van 2,4 procent. De cashburn van Galapagos was in 2020 in lijn met de eigen verwachting, terwijl de kaspositie daalde en onder de streep een verlies resteerde, zo bleek donderdagavond uit cijfers.

In de AMX kregen de cijfers van Besi een positief onthaal met een koersstijging van 4,6 procent. Volgens ING zijn de marktomstandigheden erg goed voor Besi. Kepler Cheuvreux bleek vooral te spreken over de sterke orderinstroom.

De duimen gingen juist omlaag voor de cijferrapportage van bodemonderzoeker Fugro. Het aandeel daalde 6,5 procent, ondanks dat de bodemonderzoeker volgens Degroof Petercam een solide kwartaal achter de rug heeft. KBC Securities zag reden het koersdoel te verhogen tot 10,50 euro.

Pharming verloor daarnaast 2,0 procent.

In de AScX steeg Kendrion 4,0 procent na sterke cijfers, aldus ING. BAM klom zelfs 4,8 procent. Nedap daalde juist 1,5 procent na cijfers donderdag nabeurs. Berenberg verhoogde wel het koersdoel voor Nedap van 50,00 naar 52,00 euro bij handhaving van het Houden advies.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.