Nederland - 3 augustus 2018 - Aandelen

Aantrekkende omzet PostNL voorzien

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) PostNL heeft in het tweede kwartaal van 2018 vermoedelijk een hogere omzet, maar een lager bedrijfsresultaat geboekt. Dit verwachten 10 analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus voor het tweede kwartaal, waarvan de cijfers maandag voorbeurs verschijnen.

De omzet van de post- en pakketbezorger bedroeg volgens de analisten over het tweede kwartaal 863 miljoen euro. In dezelfde periode in 2017 lag de omzet nog op 836 miljoen euro. De postbezorging in Nederland droeg naar verwachting 412 miljoen euro bij aan de omzet in het afgelopen kwartaal, terwijl er bij pakketbezorging naar verwachting een omzet werd gerealiseerd van 312 miljoen euro. De internationale activiteiten waren vermoedelijk goed voor 259 miljoen euro aan omzet.

Analist Marc Zwartsenburg van ING verwacht dat PostNL in lijn met de verwachting zal presteren, waarbij er bij pakketbezorging geprofiteerd werd van het warme weer in Nederland. PostNL liet zelf al bij publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal weten dat de ontwikkelingen uit de eerste drie maanden van het jaar zich vermoedelijk zouden doorzetten in het tweede kwartaal.

ING verwacht een “prima” kwartaal voor het postbedrijf. De aandacht zal evenwel liggen bij de kostenbesparingen, die zich in de tweede helft van het jaar moeten doorzetten om aan de outlook voor heel 2018 te kunnen voldoen. Naar verwachting van analisten zullen de kostenbesparingen in het afgelopen kwartaal 14 miljoen euro zijn geweest. Voor heel 2018 mikt de bedrijfsconsensus op kostenbesparingen tot 60 miljoen euro.

De kostenbesparingen moeten deels de daling van de briefpostvolumes compenseren. PostNL zag deze volumes in het tweede kwartaal volgens de bedrijfsconsensus met 10 procent op jaarbasis dalen.

Het onderliggende bedrijfsresultaat zou afgelopen kwartaal volgens de analisten zijn uitgekomen op 40 miljoen euro, waar dit resultaat vorig jaar nog 61 miljoen euro was. Het onderliggende contante bedrijfsresultaat zal naar verwachting van de analisten uitkomen op 30 miljoen euro, waar vorig jaar nog 46 miljoen euro in de boeken werd gezet.

Outlook

PostNL mikt voor het lopende jaar op een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 160 miljoen tot 200 miljoen euro. In 2017 kwam het onderliggend bedrijfsresultaat nog uit op 225 miljoen euro. Voor 2020 voorziet het postbedrijf een onderliggend bedrijfsresultaat van 230 miljoen tot 300 miljoen euro. ING verwacht dat PostNL de outlook zal handhaven.

Analisten die bijdroegen aan de consensus denken dat de doelstelling voor 2018 haalbaar is. Zij mikken gemiddeld op een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 172 miljoen euro.

ING heeft een koopadvies op PostNL met een koersdoel van 4,50 euro. Op een groen Damrak koerste het aandeel vrijdag 0,3 procent hoger op 3,29 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.