Nederland - 7 mei 2018 - Europa
door REDACTIE BEURSBRINK

Aantrekkende omzet PostNL voorzien

(ABM FN-Dow Jones) PostNL heeft in het eerste kwartaal van 2018 een hogere omzet, maar een lager bedrijfsresultaat geboekt. Dit verwachten 8 analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus voor het eerste kwartaal, waarvan de cijfers dinsdag voorbeurs verschijnen.

De omzet van de post- en pakketbezorger bedroeg volgens de analisten over het eerste kwartaal 891 miljoen euro. In dezelfde periode in 2017 lag de omzet nog op 870 miljoen euro. De postbezorging in Nederland droeg naar verwachting 423 miljoen euro bij aan de omzet in het afgelopen kwartaal, terwijl er bij pakketbezorging naar verwachting een omzet werd gerealiseerd van 283 miljoen euro. De internationale activiteiten waren vermoedelijk goed voor 303 miljoen euro aan omzet.

PostNL zag de briefpostvolumes in het eerste kwartaal volgens de bedrijfsconsensus met 11,5 procent op jaarbasis dalen. KBC Securities, dat een koopadvies op PostNL heeft, merkte wel op dat het afgelopen kwartaal een werkdag minder had dan in dezelfde periode een jaar eerder. Kostenbesparingen van naar verwachting 15 miljoen euro in het eerste kwartaal moeten die daling van de volumes compenseren.

Volgens analisten van UBS is de Nederlandse briefpostmarkt op dit moment de moeilijkste markt van Europa, met een bovengemiddelde volumedaling, terwijl de concurrentie in combinatie met regelgeving zorgen voor een hoger dan aanvankelijk verwachte omzetdruk. “Hoewel extra kostenbesparingen worden nagestreefd, zal het enige tijd duren alvorens dit effect sorteert, terwijl de druk op de omzet waarschijnlijk op korte termijn merkbaar zal zijn”, aldus UBS. De bank ziet een aanhoudend sterke groei in de pakkettenmarkt, hoewel dit wel investeringen met zich meebrengt. UBS heeft een Neutraal advies op PostNL.

Het onderliggende bedrijfsresultaat zou afgelopen kwartaal volgens de analisten zijn uitgekomen op 47 miljoen euro, waar dit resultaat vorig jaar nog 68 miljoen euro was. Het onderliggende contante bedrijfsresultaat zal naar verwachting van de analisten uitkomen op 35 miljoen euro, waar vorig jaar nog 50 miljoen euro in de boeken werd gezet.

Analist Ruben Devos van KBC Securities merkte verder op dat het nog enkele maanden zal duren voordat de Nederlandse overheid wat zorgen over reglementaire dossiers kan wegnemen. Devos wijst naar de dossiers over marktmacht en consolidatie op de postmarkt. Begin april uitte concurrent Sandd nog zijn zorgen over de Nederlandse postmarkt en bleek open te staan voor consolidatie.

Outlook

PostNL mikt voor het lopende jaar op een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 160 miljoen tot 200 miljoen euro. In 2017 kwam het onderliggend bedrijfsresultaat nog uit op 225 miljoen euro. Voor 2020 voorziet het postbedrijf een onderliggend bedrijfsresultaat van 230 miljoen tot 300 miljoen euro.

Analisten denken dat de doelstelling voor 2018 haalbaar is. Zij mikken gemiddeld op een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 179 miljoen euro.

Op een groen Damrak koerste het aandeel maandag 0,2 procent lager op 3,13 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.