Nederland - 18 augustus 2020 - Aandelen

Aandelenmarkten ontkoppeld van realiteit?

door SVEN VAN GASSE

De Amerikaanse economie blijft gehavend door de uitbraak van het Covid-19 virus en het Congres heeft nog altijd geen akkoord bereikt over nieuwe stimuleringsmaatregelen. Toch heeft de S&P 500 een nieuw intraday-record bereikt. De aandelenmarkten lijken dan ook volledig ontkoppeld van de realiteit. 

Hoewel er steeds meer marktdeelnemers sceptisch zijn over de recente rally, zijn er toch gegronde redenen waarom de aandelenmarkten stijgen en zelfs zouden kunnen blijven stijgen.

Sam Stovall, strateeg bij CFRA, verklaart:

Main Street leeft vandaag, terwijl Wall Street zich richt op morgen. Hiernaast is er een enorme hoeveelheid monetaire en fiscale stimulans en groeit het vertrouwen dat farmaceutische bedrijven dichtbij een Covid-19 vaccin komen.

De Federal Reserve gaf het herstel een kickstart door $3 biljoen aan ongekende monetaire steun toe te zeggen. Hiernaast begon de Federal Reserve ook massaal bedrijfsobligaties op te kopen.

Dit leidde ertoe dat veel beleggers de mantra herhaalden:

Don’t fight the Fed.

Fiscale steun van de Amerikaanse overheid zorgde voor een versterkend effect voor de kickstart van de Federal Reserve en moedigde beleggers verder aan om aandelen te kopen.

Nieuwe crash op komst?

Na de uitzonderlijke rally overwegen beleggers om wat minder risico te nemen in de komende periode. De Amerikaanse presidentsverkiezingen staan voor de deur en verschillende marktdeelnemers vrezen dat een betwist resultaat zal leiden tot een grotere volatiliteit.

Hiernaast blijven de torenhoge waarderingen een zorg. De S&P 500 noteert aan 24,5 keer winst. Dit niveau werd het laatste gezien tijdens de dotcom-bubbel van 2 decennia geleden.

Beleggers maken zich ook zorgen over het traject van de pandemie en de impact hiervan op de groei, om deze waarderingen te rechtvaardigen.

Sceptici verklaren ook dat de huidige rally aangevoerd wordt door de grote technologieaandelen. De reële economie is er echter veel slechter aan toe.

Bob Doll, senior manager bij Nuveen, stelt:

Veel van het mogelijke goede nieuws lijkt al geprijsd in de markten.

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.