Nederland - 17 mei 2021 - Aandelen

“Aandelenmarkt kan tot 20% dalen als Fed inflatie bestrijdt”

door SVEN VAN GASSE

De bezorgdheid over een verhoogde inflatie heeft de aandelenmarkt de afgelopen week in beroering gebracht. Dan Niles, oprichter van Satori Fund, vertelde aan Yahoo Finance dat de hoger dan verwachte inflatiecijfers van afgelopen week, in combinatie met andere centrale banken die hun beleid reeds verscherpen, de Federal Reserve ertoe zal dwingen om het soepele monetaire beleid sneller dan verwacht af te bouwen.

Volgens Niles zou de markt zelfs tot 20% kunnen dalen wanneer de Federal Reserve een einde maakt aan het soepele monetaire beleid. Niles verwacht dat dit moment zelfs nog dit jaar zal aanbreken.

Op dit moment blijft de Federal Reserve echter volhouden dat de verhoogde inflatie van voorbijgaande aard zal zijn. De centrale bank heeft hiernaast al regelmatig laten uitschijnen dat zij het accomoderende beleid zal handhaven, zelfs als de inflatie het streefdoel van 2% overschrijdt.

Niles is het echter totaal niet met de Federal Reserve eens. De uitspraken van de centrale bank doen hem herinneren aan de uitspraken die de Federal Reserve in 2007 deed, aan de vooravond van de Great Recession. De centrale bank verklaarde toen dat de subprime-crisis goed onder controle was, hoewel dit uiteindelijk helemaal niet het geval was.

Niles stelt:

De Federal Reserve kan zeggen wat ze wil, als alle prijzen stijgen zullen ze geen andere keuze hebben.

Andere centrale banken verscherpen beleid

Niles merkte ook op andere centrale banken in de wereld reeds hebben aangekondigd of gestart zijn met het verscherpen van het ultrasoepele monetaire beleid dat tijdens de pandemie is ingevoerd.

De Bank of Canada is al begonnen met het afbouwen van de geldhoeveelheid. Hiernaast klinken bij de Bank of England dezelfde geluiden. Dit fenomeen zou de Federal Reserve er volgens Niles toe kunnen aanzetten om ook sneller in actie te schieten.

Ondanks zijn sombere voorspellingen gaf Niles wel nog enkele kooptips op zijn blog. Hij verklaarde dat grote technologiebedrijven zoals Google en Facebook het wellicht beter zullen doen dan onrendabele concurrenten. Elders blijven de energiesector en financiële namen als JPMorgan Chase enkele van zijn favoriete trades voor de toekomst.

Bron: Yahoo Finance

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.