De situatie op de oliemarkt blijft onderhevig aan macro-economische gebeurtenissen, maar vooral ook door de acties van de OPEC+. Leider Saoedi-Arabië heeft afgelopen weekend aangekondigd hun productieniveaus verder te verlagen om de stabiliteit op de markt te garanderen. De olieprijzen gingen alvast de hoogte in.
De olieprijzen zijn gestegen nadat OPEC-lid Saoedi-Arabië een verdere productievermindering met een miljoen vaten per dag aankondigde. Terwijl de OPEC+ geen wijzigingen aanbracht in de geplande productieverlagingen voor de rest van het jaar, nam Saoedi-Arabië het initiatief om vanaf juli vrijwillige productieverlagingen door te voeren. De output van het koninkrijk zal dalen van 10 miljoen vaten per dag in mei tot 9 miljoen vaten per dag.
Na de aankondiging gingen de prijzen van de wereldwijde benchmark Brent-futures met 1,43 procent tot 77,22 dollar per vat omhoog en de Amerikaanse West Texas Intermediate-futures met 1,5 procent tot 72,86 dollar per vat. De beslissing van OPEC+ en Saoedi-Arabië is belangrijk omdat de organisatie ongeveer 40 procent van de ruwe olie in de wereld oppompt. Hun productiekeuzes hebben een substantiële invloed op de prijzen.
Hoewel sommige analisten verwachtten dat de alliantie het productieniveau zou handhaven, toont de onafhankelijke actie van Saoedi-Arabië aan bereid te zijn om de olieprijzen te stabiliseren. De stap wordt gezien als een versterking van de geloofwaardigheid van de productieverlagingen.
Anderen beschouwen de uitkomst echter als een mislukking voor Saoedi-Arabië, aangezien het land niet in staat was om alle OPEC+-leden te verenigen om ook hun productieniveaus te verlagen.
De marktomstandigheden blijven uitdagend, voornamelijk als gevolg van een tegenvallende vraag in grote consumptieregio’s zoals China, de Europese Unie en de USA. De zwakke groei van de vraag in combinatie met het potentieel voor een dreigende recessie wijst erop dat de oliemarkt kwetsbaar blijft.
Analisten hebben verschillende meningen over het toekomstige traject van de olieprijzen. Sommigen voorspellen prijzen van meer dan 100 dollar per vat in het komende jaar, terwijl anderen waarschuwen dat de prijzen mogelijk onder de 70 dollar kunnen dalen door de trage economische groei.
De Commonwealth Bank of Australia suggereert dat als Brent crude duurzaam daalt tot onder de 70 dollar, Saudi-Arabië zou kunnen overwegen de productieverlagingen te verlengen om de situatie te verzachten.
Bronnen: Lee Ying Shan – CNBC
Foto: Cclark395 – Flickr – CC BY-NC 4.0
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.