Nederland - 16 september 2020 - Duurzaamheid

“30% van Europees stimuleringsplan via groene obligaties”

door SVEN VAN GASSE

De Europese Unie zal de markten volgend jaar op een ongekende wijze ondersteunen door het historische stimuleringsplan. Volgens Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zou hierbij 30% van het plan moeten opgehaald worden via groene obligaties.

De 27 leden van de Europese Unie kwam in juli overeen om de markten met €750 miljard te ondersteunen. Het idee is om deze middelen te gebruiken om te investeren in verschillende sectoren in de Europese Unie en hen zo te helpen herstellen van de Covid-19 crisis.

30% van dit plan zou door middel van groene obligaties in de markten moeten komen. Groene obligaties zijn financiële instrumenten die specifiek bedoeld zijn om geld op te halen voor projecten die verband houden met de klimaatverandering of het milieu.

Ursula von der Leyen stelt:

Wij zijn de grootste emittent van groene obligaties.

De aankondiging maakte deel uit van bredere en gedurfde toezeggingen om de Europese Unie op lange termijn duurzamer te maken. Von der Leyen kondigde ook aan dat de Europese Unie haar CO₂-uitstoot voor 2030 met ten minste 55% zou moeten verlagen in plaats van de eerder beoogde 40%.

Kritiek

Criticasters waren er snel bij om te reageren op de aankondiging. Karel Lannoo, CEO van de Brusselse denktank CEPS, vertelde aan CNBC dat hij het idee zwak vond. Volgens Lannoo is er geen standaard voor wat we als groen moeten beschouwen. Sommige projecten kunnen als groen worden bestempeld maar dit eigenlijk niet zijn. Uiteindelijk zullen deze spoorwegen en energienetwerken ondersteunen.

Analisten betwijfelen ook of de verlaging van de CO₂-uitstoot wel realistisch is. Er zijn industrieën waar dit niet enorm veel inspanningen zal vragen. Bij de industrie, de transport- en de luchtvaartsector is dat echter een ander paar mouwen.

Guntram Wolff, directeur van de denktank Bruegel, stelt:

In deze meer uitdagende industrieën begint de technologie er te komen. Het zal echter nog even duren voordat deze volledig operationeel zal zijn.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.