Nederland - 27 maart 2022 - crypto
door VINCE

3 redenen waarom de oorlog in Oekraïne crypto in de kaart speelt

24 februari was officieel het begin van de stress bij Oekraïners, toen de invasie door Rusland plaatsvond. Die stress was natuurlijk niet alleen in Oekraïne te voelen. Het conflict veroorzaakte namelijk ook paniek in de cryptomarkt aan het dal te zien rond 24 februari in onderstaande grafiek:

Toch zien wij ook een aantal effecten voortvloeiend uit het conflict, die de cryptomarkt juist in de kaart spelen. We zetten er 3 op een rijtje:

1: In Rusland vluchtte men naar bitcoins

Sinds Putin de oorlog begonnen is, probeert het Westen hem op allerlei manieren te straffen. Zoals wij in een eerder artikel al besproken, was 1 van die acties het uitsluiten van Russische banken voor het internationale SWIFT-systeem. Dit is een berichtensysteem voor financiële instellingen waarop onder andere grensoverschrijdend betalingsverkeer wordt gefaciliteerd.

Het gevolg hiervan was een keiharde daling van de roebel. Slecht nieuws dus voor al het opgespaarde vermogen in Rusland. Veel Russen zochten daarom naar een manier om de waarde van hun spaargeld te behouden en een veel gekozen optie was bitcoin. Hierdoor steeg de activiteit op de blockchain naar het hoogste niveau sinds mei 2020 en werd er in Rusland een premie betaald op bitcoin van maar liefst 40%!

Dit laat dus zien dat steeds meer mensen hun vermogen liever in een decentraal crypto systeem hebben staan, na het zien van de kwetsbaarheid van het monetaire stelsel. En dat is natuurlijk een duidelijke versterking voor de gehele cryptosector.

2: Oekraïne legaliseert crypto 

Recentelijk is bekend geworden dat de president van Oekraïne, Volodymyr Zelenskyy, een wet heeft ondertekend waarmee de cryptosector gelegaliseerd is. Dit liet het Oekraïense ministerie van digitale transformatie weten in onderstaande tweet.

De wet is ondertekend terwijl het conflict met Rusland volop aan de gang is, en is daarom nu al zeer belangrijk voor Oekraïne. Het land heeft namelijk ervoor gekozen om donaties in crypto te ontvangen om zo onder andere levensmiddelen te kunnen financieren maar ook om het leger te ondersteunen. Inmiddels is er al meer dan 100 miljoen dollar aan cryptogeld gedoneerd!

Crypto brengt dus in korte tijd al heel wat waarde op voor Oekraïne. De donaties blijven binnenstromen en de betalingen in crypto blijven werken, terwijl alle Oekraïense banken volledig lam liggen. Wederom een teken dat het conflict bijdraagt aan een positieve ontwikkeling van de cryptomarkt.

3: De dollar hegemonie lijkt in verval

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne zal ongetwijfeld meerdere zaken fundamenteel gaan veranderen. Het huidige financiële systeem zal daar een van zijn, volgens voormalig ambtenaar van de Federal Reserve en het Amerikaanse ministerie van Financiën, en nu Credit Suisse kortetermijnrentestrateeg, Zoltan Pozsar.

Sinds het begin van het conflict laten de eerdergenoemde sancties tegen Rusland en cryptodonaties aan Oekraïne al duidelijke financiële veranderingen zien. Er wordt namelijk in de conflictlanden om het huidige monetaire stelsel heen gewerkt (d.m.v. onder andere crypto) om problemen op te lossen, aangezien het huidige systeem blijkbaar onvoldoende vertrouwen ontvangt.

Pozsar verwacht dat de huidige veranderingen uiteindelijk zullen resulteren in valuta dat gekoppeld is aan ‘outside money’. De basis voor outside money kunnen bijvoorbeeld goud, grondstoffen, maar ook crypto zijn!

Het geld zoals we dat nu kennen zal volgens Pozsar dus na het conflict nooit meer hetzelfde zijn, en er zal dus een vervanger voor in de plaats moeten komen. De cryptosector is zeker een kansmaker om die functie op te vullen.

————-

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.