Grote technologiebedrijven zoals Microsoft, Google en Meta verbruiken steeds meer water om hun datacenters te koelen. Deze zijn essentieel voor de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). Dit heeft zorgen gewekt over de mogelijke milieueffecten van deze trend.
Volgens recent onderzoek hebben deze bedrijven hun waterverbruik de afgelopen jaren aanzienlijk verhoogd, met miljoenen gebruikers die afhankelijk zijn van hun online diensten.
Academici suggereren dat de vraag naar AI zou leiden tot een toename van wateronttrekking, waar water wordt onttrokken uit grond- of oppervlaktebronnen, tot tussen de 4,2 en 6,6 miljard kubieke meter tegen 2027. Dit staat gelijk aan ongeveer de helft van de hoeveelheid die elk jaar door het Verenigd Koninkrijk wordt verbruikt.
—Lees ook: Optimaal inspelen op de waterstof revolutie —
De groeiende vraag naar AI zou naar verwachting leiden tot een nog grotere vraag naar water, wat zorgen baart bij milieu-experts.
Een onderzoeker van de Universiteit van Californië, Riverside, waarschuwde dat het essentieel is om het “geheime waterverbruik” van AI-modellen aan te pakken. Dit met oog op de toenemende zoetwaterschaarste.
In 2022 is het waterverbruik van Microsoft met 34%, Google met 22% en Meta met 3% gestegen door hun toenemende gebruik van datacenters:
Techbedrijven hebben doelen gesteld om tegen 2030 meer water terug te geven aan ecosystemen dan ze verbruiken. Bijvoorbeeld door financiering van werkzaamheden ter verbetering van lekkende irrigatie-infrastructuur of het herstellen van wetlandsystemen.
Kate Crawford van USC Annenberg, benadrukt de behoefte aan meer transparantie en rapportage over de milieueffecten van AI-modellen. Crawford merkte op:
“Zonder betere transparantie en rapportage over dit onderwerp, is het onmogelijk om de echte milieu-impact van AI-modellen te volgen.”
—Lees ook: De beste energie en grondstoffen kooptips —
Bron: Financial Times
Foto: iStock
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.