Nederland - 1 september 2020 - Europa
door SVEN VAN GASSE

Werkloosheidscijfer in de eurozone stijgt opnieuw

Ondanks de heropeningen van de economieën is het werkloosheidscijfer in de eurozone opnieuw gestegen. De gevolgen van de Covid-19 pandemie blijft de Europese arbeidsmarkt parten spelen.

Volgens officiële cijfers die dinsdag bekend werden gemaakt, bedroeg het werkloosheidscijfer voor de regio 7,9% voor de maand juli.

Na een herziening van het werkloosheidscijfer van juni, is deze vastgesteld op 7,7%. De nieuwe cijfers laten dus een verslechterd beeld zien, maar liggen wel nog onder de records die opgetekend werden op het hoogtepunt van de crisis.

De eurozone heeft te kampen met een ernstige economische recessie in de nasleep van de Covid-19 pandemie. De economie van de 19 lidstaten is in het tweede kwartaal van dit jaar met 12,1% gekrompen als gevolg van de strikte lockdownmaatregelen om verdere besmettingen te voorkomen. De krimp was de ergste sinds het begin van de statistieken in 1995.

Jongeren en vrouwen harder geraakt

Het moeilijke economische klimaat treft ook de jongeren. De jeugdwerkloosheid, werkloze personen onder de 25 jaar, is licht gestegen van 17,2% in juni naar 17,3% in juli.

De situatie treft vrouwen ook iets harder dan mannen. Het percentage werklozen onder vrouwelijke werknemers is in juli gestegen tot 8,3%. Het percentage werkloze mannen is in dezelfde maand gestegen tot 7,6%.

Steunmaatregelen

Om het economisch herstel te stimuleren, kwam de Europese Unie in juli overeen om €750 miljard te investeren in programma’s over de hele regio.

Het plan wordt momenteel onderzocht door de Europese wetgevers, die naar verwachting voor het einde van het jaar groen licht zullen geven. De eerste fondsen zullen wel pas in 2021 vrijgemaakt worden.

In tussentijd moeten regeringen in de Europese Unie een ontwerpdocument opstellen waarin zij aangeven hoe zij deze middelen zullen aanwenden. Hun programma’s moeten dan door de meerderheid van de andere EU-regeringen worden goedgekeurd.

Naast de inspanningen van de Europese Unie koopt de Europese Centrale Bank staatsobligaties die de financieringskosten van de overheid laag houden. Dit maakt dan weer deel uit van het noodaankoopprogramma van €1,35 biljoen, dat ten minste tot juni 2021 zal aanhouden.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.