Nederland - 9 maart 2022 - Commodities
door SVEN VAN GASSE

“Wereld staat mogelijk voor één van de grootste energieschokken ooit”

Door de inval van Rusland in Oekraïne en het harde optreden van het Westen tegen Moskou is de wereldeconomie blootgesteld aan een epische energieschok. Volgend Goldman Sachs zou deze kunnen uitmonden in één van de grootste energieschokken ooit.

De sancties van het Westen tegen Rusland zijn meedogenloos. Dinsdag kondigde het Witte Huis een verbod op de invoer van Russische olie aan. Hiernaast beloofde het Verenigd Koninkrijk de invoer uit Rusland tegen het einde van dit jaar geleidelijk stop te zetten.

Als andere Westerse landen “en masse“ het voorbeeld van de Verenigde Staten volgen en Russische olie verbieden, zou dit enorme gevolgen kunnen hebben. Volgens Rystad Energy zou de olieprijs hierdoor tot maar liefst $240 kunnen stijgen.

Grootste schok sinds 1990

De Russisch-Oekraïense crisis zou de Russische export van olie en olieproducten met ongeveer 3 miljoen vaten per dag kunnen stilleggen, aldus Goldman Sachs. Als dit zo blijft, zou dit de op 4 na grootste onderbreking van één maand zijn sinds de Tweede Wereldoorlog. Deze periode zou na het Arabische olie-embargo van 1973, de Iraanse revolutie van 1978, de oorlog tussen Iran en Irak in 1980 en de oorlog tussen Iran en Koeweit in 1990 komen.

Het probleem is dat er geen gemakkelijke oplossing is om het verlies van Russische olie te compenseren.

Zelfs na het vrijgeven van noodreserves, een hogere olieproductie door de OPEC en een mogelijke opheffing van sancties tegen Iran en Venezuela zal de wereldoliemarkt geen buffer hebben. Hierdoor zou er een vernietiging van de vraag kunnen opdoemen omdat de olieprijzen gewoonweg onbetaalbaar worden.

Met andere woorden, de wereld zou gedwongen worden om minder olie te gebruiken. Dit kan dan weer schadelijk zijn voor de economie als er minder wordt gereden, minder gevlogen en minder olie wordt gebruikt door bedrijven.

Goldman Sachs besluit:

Het scala aan mogelijke uitkomsten blijft extreem gezien de dreiging die een piek in de olieprijzen voor de wereldeconomie vormt.

Bron: CNN
Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.