Het jaar 2019 was niet bepaald een goed jaar voor olie. Hoewel de olieprijzen de afgelopen paar maanden aan een lichte remonte bezig zijn, is de koersbeweging van olie eerder horizontaal. En dit is vreemd vermits de OPEC+ verschillende inspanningen heeft gedaan om de olieproductie te beperken. Maar de Amerikaanse schaliegas en -olie gooide dit jaar roet in het eten.
Hoe komt het dat de olieprijzen niet veel hoger noteren dan ze op dit moment staan? Allereerst komt dat omdat de Amerikaanse productie van schalieolie en -gas ontzettend hard is toegenomen dit jaar. Dit jaar is de Amerikaanse productie van schaliegas gestegen tot een recordniveau, dit heeft ervoor gezorgd dat de Verenigde Staten van Amerika de grootste producent ter wereld is.
De inspanningen van de OPEC om de olieproductie te verminderen, heeft weinig impact op de olieprijzen omdat de Amerikanen naar hartenlust blijven produceren. Zelfs de drone-aanval op het Saoedische Aramco heeft er heel tijdelijk voor gezorgd dat olie boven de 70 dollar noteerde.
Uiteraard, mocht de aanval hebben geleid tot een totale oorlog, dan zou de olieprijzen naar alle waarschijnlijk hebben gepiekt naar 300 dollar per vat. Dat is alleszins wat men speculeerde nadat Aramco werd aangevallen. Dit is er echter niet van gekomen en dus blijven de olieprijzen noteren op een vrij gescheiden niveau en habben moeite om door te breken het afgelopen jaar.
Ten tweede was er dit jaar uiteraard de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Door de verschillende escalaties is de wereldeconomie afgekoeld waardoor ook de vraag naar olie daalde. Investeerders hadden ook niet bepaald goede vooruitzichten voor de wereldeconomie en zagen het niet snel goed komen met het evenwicht tussen de vraag en aanbod van olie.
Maar die negatieve factor wordt nu stilaan opgelost door goede handelsgesprekken tussen beide landen. De kans is dus vrij groot dat olie in 2020 gaat heropleven als Amerikaans president Trump en Chinees president Jinping nog meer handelsovereenkomsten met elkaar sluiten.
Bronnen: Oilprice.com
Foto: Agência Brasil [1] –
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.