In 2021 hebben beleggers hun ogen grotendeels afgewend van een mogelijk militair conflict in Oekraïne. Maar nu zorgen over inflatie en verminderde steun van centrale banken opdoemen, staan ook geopolitieke spanningen die de wereldeconomie kunnen schaden in het middelpunt van de belangstelling.
Wereldwijde aandelen schommelden op dinsdag nadat de Russische president Vladimir Poetin Russische troepen het bevel gaf om 2 separatistische pro-Moskou regio’s in Oekraïne binnen te trekken. Landen als de Verenigde Staten bereiden zich voor om sancties op te leggen. Hiernaast schoten de olieprijzen omhoog, waarbij Brent crude op een gegeven moment de $99 per vat bereikte.
De crisis die zich verder ontvouwde, zorgde ook voor een volatiele handelsdag in de Verenigde Staten. De S&P 500 eindigde vrijdag op een daling van meer dan 9% ten opzichte van de piek in januari. Als de index in de komende dagen verder daalt, zou deze in een correctie kunnen belanden. Een correctie wordt gedefinieerd als een daling van 10% of meer ten opzichte van recente hoogtepunten.
Terwijl de markten vaak voorbij geopolitieke conflicten kijken en het moeilijk vinden om de prijs te bepalen, is deze keer anders. Hier zijn 2 belangrijke redenen voor.
Ten eerste is het sentiment omgeslagen. De stemming onder beleggers is de afgelopen maand somber geworden doordat de stijgende inflatie de verwachtingen op Wall Street heeft aangewakkerd dat de Federal Reserve en andere centrale banken agressiever zullen moeten ingrijpen. Als zij de rente sterk verhogen en hun balans verkleinen, zou dat de belangrijkste bron van markteuforie wegnemen sinds de pandemie toesloeg.
Ook zou het conflict de algemene economie kunnen schaden. Rusland is immers een belangrijke exporteur van olie en gas. Als de energiestroom wordt verstoord, kan dit wegen op het wereldwijde herstel.
Duitsland, de grootste economie in Europa, is bijzonder kwetsbaar. Dinsdag kondigde het land aan dat het de certificering van de omstreden Nord Stream 2-gaspijpleiding had stopgezet na de nieuwe acties van Moskou.
David Madden, analist bij Equiti Capital, stelt:
Het laatste wat de economieën nodig hebben, is een energieschok.
Bron: CNN
Foto: iStock
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.