Nederland - 1 april 2019 - Europa
door REDACTIE BEURSBRINK

Vliegende start voor AEX in tweede kwartaal

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is het tweede kwartaal prima begonnen. De AEX sloot maandag 0,9 procent hoger op 554,14 punten. De AMX won 1,4 procent en de AScX steeg 0,7 procent.

Beleggers waren de eerste dag van het nieuwe kwartaal in een “hosanna-stemming”, vanwege de onverwachte groei van de Chinese bedrijvigheid, zagen beleggingsspecialisten van online broker Lynx.

“Ondanks de handelsoorlog en recessievrees blijven aandelen goed presteren. Is dit misschien dan toch de laatste fase, die vaak bekend staat als de overdrijvingsfase?”, vraagt de online broker zich evenwel af.

Van de aanhoudende onrust rond Brexit trekken beleggers zich vooralsnog weinig aan, ook al werd de deal van premier Theresa May met de EU daarover vrijdag opnieuw weggestemd en lijkt de chaos binnen haar eigen Conservatieve partij compleet, ruim een week voordat de nieuwe Brexit deadline zich aandient. Maandagavond volgen in het Britse parlement opnieuw een aantal niet-bindende stemmingen over Brexit-alternatieven.

Meer aandacht is er voor de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Washington worden voortgezet. “Die lijken weer eens in een afrondende fase te zijn beland. De markten blijven de hoopgevende berichten eten als zoete koek”, aldus Lynx.

Maandag draaide het vooral om de inkoopmanagersindexen voor de maakindustrie, die een gemengd beeld lieten zien in verschillende delen van de wereld.

Uit cijfers van Markit Economics en Caixin kwam naar voren dat de Chinese industrie in maart is gegroeid. De inkoopmanagersindex steeg van 49,9 in februari naar 50,8 afgelopen maand. De data bevestigden officiële overheidscijfers die dit weekend verschenen. “Met een soepeler financieringsklimaat, overheidsinspanningen om de private sector te ondersteunen en de positieve vooruitgang die is geboekt in de handelsbesprekingen tussen de VS en China, herstelde de maakindustrie in maart”, volgens macro-econoom Zhengsheng Zhong van Caixin.

In de eurozone was het beeld minder rooskleurig. De inkoopmanagersindex daalde van 49,3 in februari naar 47,5 in maart. Het vertrouwen daalde bovendien tot het laagste niveau in zes jaar.
“De inkoopmanagersindex van maart toonde de sterkste krimp in de maakindustrie in de eurozone sinds de mondiale schuldencrisis in 2012 zijn dieptepunt bereikte”, zag econoom Chris Williamson van Markit. Volgens Williamson zijn de neerwaartse economische risico’s toegenomen en zou de trend in het tweede kwartaal zeker verder kunnen verslechteren.

In het Verenigd Koninkrijk trok de groei in de industrie in maart aan, terwijl in de VS sprake was van een gemengd beeld. Zo liet de inkoopmanagersindex van Markit tussen februari en maart een verdere daling zien, tot 52,4. Dat was het laagste niveau in bijna twee jaar. Volgens econoom Williamson van Markit zet de maakindustrie in de VS in toenemende mate druk op de algehele economie. Hij sluit een verdere verzwakking in april niet uit.

Daar stond tegenover dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie zoals ISM die meet, tussen februari en maart juist een stijging toonde. De inkoopmanagersindex kwam met 55,3 bovendien beter dan verwacht uit.

Verder bleken de Amerikaanse detailhandelsverkopen, een belangrijke graadmeter voor de economie in de VS, in februari onverwacht gedaald. Er was een stijging van 0,2 procent voorzien ten opzichte van januari, maar de detailhandelsverkopen in de VS daalden juist met 0,2 procent. In vergelijking met een jaar eerder was wel sprake van een toename. In de eurozone verzwakte de inflatie tussen februari en maart licht.

Later deze week verschuift de aandacht naar het tweetal Amerikaanse banenrapporten, op woensdag en vrijdag, en de notulen van de laatste vergadering van de Europese Centrale Bank, op donderdag.

Het muntpaar euro/dollar verhandelde maandag rond het Europese slot op 1,1214. Maandagochtend kregen beleggers voor elke euro 1,1244 dollar.
Olieprijzen stegen ruim een procent.

Stijgers en dalers

Na een winst van meer dan 20 procent op vrijdag, klom Galapagos maandag een meer bescheiden 1,0 procent. Eind vorige week kwam het biotechbedrijf met positieve onderzoeksresultaten voor ontstekingsmedicijn filgotinib als behandeling tegen reuma. Hiermee ligt de weg open naar een marktaanvraag voor het middel. Dit weekend sprak CEO Onno van de Stolpe tijdens de VFB Beleggersdag in Antwerpen bovendien de ambitie uit dat hij met Galapagos tot de beste tien farmabedrijven ter wereld wil gaan behoren. Ook herhaalde de topman dat een overname van Galapagos niet in het voordeel zou zijn van het bedrijf. De mogelijke kaper op de kust Gilead zou Van de Stolpe hebben verzekerd de zelfstandigheid van Galapagos te respecteren. Barclays verhoogde maandag het koersdoel.

ING Groep kreeg een kleine koersdoelverhoging bij Jefferies, terwijl UBS het koersdoel voor de bank juist iets verlaagde. Het koopadvies werd voor beiden wel gehandhaafd. ING steeg maandag 2,4 procent. ABN AMRO won 1,0 procent en Aegon ging 2,9 procent omhoog.

Het aantal dalers in de AEX bleef maandag beperkt. KPN leverde 1,5 procent in.

Cyclische aandelen als die van ArcelorMittal en Aperam deden het goed in de hoofdindex en de Midcap, met winsten van gemiddeld 5 procent. AMG kreeg bij ING een koersdoelverlaging met een ongewijzigde koopaanbeveling en won 0,9 procent.

In de AMX zag PostNL de beurswaarde met 6,0 procent toenemen. Berenberg verhoogde het advies voor PostNL van Houden naar Kopen en handhaafde daarbij het koersdoel op 2,75 euro, vanwege optimisme over de Nederlandse markt.

Air France-KLM leverde 0,2 procent in. Sectorgenoot easyJet liet zich voorzichtig uit over de tweede jaarhelft van het lopende gebroken boekjaar.

Flow Traders verloor 2,0 procent bij een gebrek aan marktvolatiliteit.

Bij de kleinere aandelen steeg Kiadis Pharma 4,6 procent. Aandeelhouders stemden vrijdag bij de jaarvergadering in met een beschermingsconstructie en gaven akkoord voor de bevoegdheid van het bestuur om extra aandelen uit te geven. Dit biedt Kiadis de mogelijkheid om meer kapitaal op te halen voor een eventuele beursgang in de Verenigde Staten.

Nedap voerde de AScX aan en won 4,8 procent. Accell, dat vorige week nog sterk steeg, leverde 2,2 procent in.

Het lokaal genoteerde Value8 steeg 1,1 procent na jaarcijfers.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Amsterdam, kleurde Wall Street ook groen. De S&P 500 won 0,9 procent en de Dow Jones index zelfs een vol procent, net als de Nasdaq.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.