Nederland - 23 maart 2021 - Aandelen

“Verwacht dit jaar geen herhaling van de stijging van 2020”

door SVEN VAN GASSE

Exact een jaar geleden ging er een nieuwe bullmarkt van start. Deze werd aangedreven door de ongekende stimulansen van centrale banken en overheden wereldwijd. Analisten waarschuwen beleggers echter dat ze niet moeten hopen op dezelfde stijging in 2021.

De geschiedenis leert dat na een grote daling gewoonlijk sterke bullmarkten volgen met winsten die tot in het tweede jaar aanhouden. Beleggers moeten voor de komende maanden echter rekening houden met een kleine winst en een hobbelige weg om daar te komen.

De consensus op Wall Street is een koersdoel van 4 099 punten voor de S&P 500. Dit komt neer op een winst van 4% ten opzichte van de slotkoers van maandag.

Hoewel de geschiedenis aan de kant van de markt staat, geloven velen dat de blijvende kracht van deze stijging zal afhangen van het vermogen om de rally vol te houden zonder de massale stimuleringsmaatregelen.

Tom Essaye, oprichter van Sevens Report, stelt:

De huidige rally wordt voor een groot deel gevoed door de stimulusmaatregelen.

Risico’s

Op dit moment wordt de S&P 500 verhandeld aan 21 keer de verwachte winst. Volgens FactSet is dit niveau niet meer gezien sinds de dotcom-zeepbel eind jaren ’90.

Ondertussen stijgen de inflatieverwachtingen tegen een achtergrond van de historische economische heropening en de massale stimuleringsmaatregelen, waardoor het moeilijker wordt om de hoger waarderingen van aandelen te rechtvaardigen.

Deze bezorgdheid uitte zich in de underperformance van de Nasdaq Composite, die vooral uit technologische groeiaandelen bestaat. Een hogere inflatie en rentetarieven hollen immers de toekomstige winsten van op groeigerichte bedrijven uit.

Een andere mogelijke bedreiging kunnen de hogere belastingtarieven zijn die president Biden wilt invoeren om een groots infrastructuurprogramma te financieren. David Kostin, strateeg bij Goldman Sachs, waarschuwt dat de belastingplannen van Biden de winst per aandeel van de S&P 500 met 9% zou kunnen drukken.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.