Meestal gaat het zo: In een bullmarket zijn er altijd een hele hoop beleggers die hoog van de daken schreeuwen: als aandeel X 50% lager staat, pfoe…. dan neem ik een tweede hypotheek en ga ik tot over m’n oren long. Vervolgens komt die daling van 50% een keer. En dan gaat het ongeveer zo: ‘Tja, ik ga beginnen met kopen als we nog eens 20% lager staan’. Niets geen tweede hypotheek. In de meeste gevallen wordt er niet eens een kooporder ingelegd.
Maar wat er dan meestal wel gebeurt: de koersen stijgen uiteindelijk weer wat, waardoor deze belegger lijdzaam toekijkt hoe de koersen hoger bewegen terwijl en hij uiteindelijk hoger moet terugkopen.
Het klassieke plaatje…
In een berenmarkt gaat dit meestal ook zo. We hebben het al vaker geschreven:
Een berenmarkt is niet angstaanjagend, maar vooral heel vermoeiend.
Beleggers geven het dan gewoon op. En daarom herhalen we nog maar een keer. Om te scoren in een bullmarket, moet je een bearmarket overleven.
En dat is verdomd lastig, omdat praktisch alles op de beurs naar beneden kukelt. Zonder goed herstel. Zelfs goud, dat in een tijden van hoge inflatie, het kopje gigantisch laat hangen.
Tja; een berenmarkt ontneemt de zin om te beleggen. Ironisch genoeg, juist op het moment dat de meeste kansen zich aandienen.
>> [analyse] Hoe koop je tijdens een berenmarkt?
Onze visie mag inmiddels bekend zijn. Gelet op eerdere renteverhogingen, huidige waarderingen en vraag- en aanbod, zijn wij bullish op alles met energie, grondstoffen en cyclische aandelen.
Nu zitten we nog heel erg in een modus waarin veel beleggers denken ‘cash is king’. Dat zal echter eindigen. Want met inflatie van 8%, is cash of obligaties, helemaal geen koning.
Of we het nu leuk vinden of niet, er gaat weer een moment komen dat geld aan het werk gezet moet worden. En wij verwachten niet, dat dit geld dan aan het werk wordt gezet in bedrijven die veel kapitaal moeten lenen om hun business draaiende te houden.
Daarom blijven wij voorstander van geduldig en vooral gespreid assets te kopen.
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.