Nederland - 2 maart 2021 - Europa
door SVEN VAN GASSE

Vaccinproblemen wegen op het Europese herstel

Het Verenigd Koninkrijk rekent op een snelle vaccinatie om zijn economie deze zomer weer tot leven te brengen, terwijl de Verenigde Staten hun hoop op herstel vestigen op nog een extra gigantisch stimuleringspakket. Europa heeft echter geen van beide en zou hierdoor achterop kunnen geraken.

De vaccinatiecampagne van de Europese Unie wordt geplaagd door vertragingen bij de productie, tekorten in de toelevering en problemen in de distributie. Hierdoor is het voor de beleidsmakers moeilijk om duidelijke wegen uit te stippelen om uit de economisch schadelijke lockdowns te geraken.

De 27 landen die samen de Europese Unie vormen – samen met IJsland, Liechtenstein en Noorwegen – hebben volgens het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding gezamenlijk bijna 31 miljoen vaccindoses toegediend. Hiermee is ongeveer 6% van de bevolking gevaccineerd.

Ter vergelijking: meer dan 20 miljoen Britten hebben reeds een eerste vaccindosis gekregen of ongeveer 30% van de Britse bevolking. In de Verenigde Staten heeft 15% van de bevolking ten minsten één dosis gekregen.

De Europese Unie verwacht dat de leveringen in het tweede kwartaal zullen versnellen en streeft er nog steeds naar om tegen het einde van de zomer tenminste 70% van de volwassen bevolking gevaccineerd te hebben. De wankele start van het vaccinatieprogramma kan echter een blijvend effect hebben op de regio. Hoe langer de lockdowns aanhouden, hoe groter de economische schade wordt.

Sam Miley, econoom bij het Centre for Economics and Business Research, stelt:

De uitrol van vaccins is van cruciaal belang voor de economische vooruitzichten in alle grote economieën.

Onvoldoende stimulus

Toen de pandemie afgelopen maart in Europa uitbrak, hebben de Europese Centrale Bank en de nationale regeringen lof geoogst voor hun snelle optreden om de financiële markten te ondersteunen en hun economieën overeind te houden.

Gezien de omvang van de krimp zijn de stimuleringsmaatregelen echter niet voldoende geweest om een snel herstel op gang te brengen. Economen zijn van mening dat de beleidsmakers net genoeg gedaan hebben om te voorkomen dat de economie zou instorten.

Hoewel het historische steunpakket van €800 miljard van de Europese Unie in de tweede helft van dit jaar een welgekomen opsteker kan zijn voor de regio, zal het waarschijnlijk geen echter gamechanger zijn. De middelen zullen over verschillende jaren worden vrijgemaakt waardoor deze volgens Carsten Brzeski van ING geen groot verschil zullen maken voor de hardst getroffen landen.

Neil Sharing, hoofdeconoom bij Capital Economics, besluit:

De omvang van de fiscale en monetaire steun in de eurozone is gewoon niet van dezelfde orde als die van de Verenigde Staten.

Bron: CNN

Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.