Nederland - 4 januari 2021 - crypto
door SVEN VAN GASSE

Stevige correctie voor bitcoin

Na de ongelooflijke rally van bitcoin in het afgelopen weekend, kende de cryptomunt een stevige correctie op maandag. De munt daalde op een bepaald moment met meer dan 15%.

De prijs van bitcoin steeg dit weekend tot een nieuwe recordhoogte van meer dan $34 000. Ook verschillende kleinere munten, ook wel altcoins genoemd, volgden deze stijging. Ethereum klom voor het eerst sinds februari 2018 tot boven $1 000.

Op maandag volgde echter een stevige correctie voor bitcoin. De cryptomunt daalde met 15% waardoor deze even onder de $30 000 dollar ging. In de loop van de dag heeft de munt een deel van haar verliezen wel weer goedgemaakt.

Jason Deane, crypto-analist bij Quantum Economics, legt uit:

De meest waarschijnlijke verklaring voor de correctie zijn winstnemingen van korte termijn traders.

Inflatie-hedge of puur speculatie?

Cryptoliefhebbers verklaren de stijging van de afgelopen weken en maanden toe te schrijven is aan de eigenschappen die bitcoin heeft als inflatie-hedge die vergelijkbaar is met deze van goud. Door de ongekende stimulans van overheden en centrale banken wereldwijd is de vrees voor inflatie groter aan het worden.

Hiernaast hebben een aantal institutionele beleggers meer belangstelling getoond voor bitcoin. Ze zijn begonnen met een deel van hun activa toe te wijzen aan de digitale munt.

Ook bekende beleggers als Paul Tudor Jones en Stanley Druckenmiller hebben hun geloof in bitcoin reeds uitgesproken. Financiële bedrijven als PayPal en Fidelity hebben hiernaast hun eerste stappen in de cryptowereld gezet.

Toch zien sceptici bitcoin als een zeer speculatieve activa zonder intrinsieke waarde. Ze zijn van mening dat er opnieuw een zeepbel gevormd wordt die vroeg of laat zal uiteenspatten.

De rally van bitcoin in 2020 deed denken aan deze van in 2017 toen bitcoin bijna $20 000 waard was. Het jaar daarop kende de munt een forse daling van meer dan 75%. Crypto-fans beweren dat deze rally echter volledig anders is omdat deze gedreven wordt door de institutionele vraag in plaats van door speculatie van particuliere beleggers.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.