De economie van het Verenigd Koninkrijk kromp met 20,4% in het tweede kwartaal van 2020, in vergelijking met de vorige 3 maanden. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Bureau voor Statistiek van het Verenigd Koninkrijk. De lockdowns, om de verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan, legde economie bijna volledig lam.
De daling in het tweede kwartaal volgde op een krimp van 2,2% in het eerste kwartaal. Hierbij kromp de economie van het Verenigd Koninkrijk twee kwartalen op rij waardoor deze zich nu officieel in een recessie bevindt.
De dienstensector, de bouw en de productiesector hebben elk een recorddaling laten optekenen. Deze sectoren werden dan ook het hardst getroffen door de opgelegde lockdowns.
Het Bureau voor Statistiek stelt:
De economie begon in juni te herstellen door de winkels die opnieuw opengingen, fabrieken die terug meer produceerden en de bouwsector die het werk weer kon hervatten.
De krimp in het tweede kwartaal in het Verenigd Koninkrijk is veruit de grootste in vergelijking met de andere G7 landen. De economieën van Frankrijk, Italië, Duitsland, Canada, Japan en de Verenigde Staten krompen respectievelijk met 13,8%, 12,4%, 10,1%, 12%, 7,6% en 9,5%.
Volgens de Britse minister van Financiën is dit de wijten aan de samenstelling van de economie van het Verenigd Koninkrijk.
Sociale activiteiten zoals de horeca en de retailsector vormen een groter deel van de Britse economie dan in de andere G7 landen. Door de lockdowns werden deze sectoren volledig stilgelegd waardoor dit zorgde voor een buitenproportioneel effect op de Britse economie.
Ondanks de recorddaling verwachten economen in het derde kwartaal een sterke opleving. Dit is uiteraard op voorwaarde dat het Verenigd Koninkrijk een tweede Covid-19 golf kan vermijden.
De Bank of England, de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk, rekent op een herstel van 18% in het derde kwartaal.
Een stijgende werkloosheid is volgens James Smitch, econoom bij ING, de grootste bedreiging voor het herstel. Hiernaast kan deadline van de Brexit-overgangsperiode aan het eind van het jaar, ook nog wegen op het herstel in het vierde kwartaal.
Dean Turner, econoom bij UBS, besluit:
We verwachten dat de vraag van consumenten zal opleven en een sterk herstel zal teweegbrengen. Dit momentum zal geleidelijk aan afnemen als de vooruitzichten op de arbeidsmarkt achteruitgaan.
Bron: CNBC
Foto: iStock
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.