Nederland - 10 maart 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

De geheime reden voor het succes van aandelenmarkten in 2023

De winsten op Wall Street van de afgelopen maanden, hebben veel analisten met verstomming geslagen. Risicovolle groeiaandelen stijgende ondanks de stijgende rente onverminderd voort. Maar sommige Wall Street-analisten zeggen een verklaring te hebben gevonden die weinig te maken heeft met inflatie en de toestand van de wereldeconomie.

De Federal Reserve, Bank of England en de Europese Centrale Bank zijn allen volop bezig met het verhogen van de rente. Ook proberen zij de overvloedige liquiditeit in de markten te verminderen. Desondanks is de wereldwijde liquiditeit in de afgelopen maanden echter toegenomen. Dit komt deels door factoren waar de beleidsmakers geen invloed op hebben.

Boost van $1 biljoen

In een onderzoeksnota beschreef Matt King, strateeg bij Citigroup, hoe ’s werelds grootste centrale banken onlangs $1 biljoen in het wereldwijde financiële systeem hadden gepompt. Volgens de analyse van King is het grootste deel van deze stijging afkomstig van de People’s Bank of China (PBOC).

De PBOC heeft de trend van monetaire verkrapping omgebogen. In plaats daarvan heeft de centrale bank gekozen voor een directe liquiditeitsinjectie in zijn banksysteem.

King stelt:

Zelfs nu de centrale banken het beleid verkrappen, hebben zij op mondiaal niveau meer dan $1 biljoen liquiditeit toegevoegd in de afgelopen 3 maanden.

Liquiditeit en aandelenmarkten gaan hand in hand

King werd tijdens zijn onderzoek geïnspireerd om de balansen van centrale banken van dichterbij te bekijken. Hij concludeerde immers dat de veranderingen in de fundamentals, zoals de groeivooruitzichten en inflatie, de stijging op de aandelenmarkten niet konden verklaren.

Toen hij de bewegingen in wereldwijde aandelen in kaart bracht tegen de verschuivende getijden van de wereldwijde liquiditeit van de centrale banken, ontdekte hij dat ze bijna perfect pasten.

De onderstaande grafiek volgt de prestaties van de MSCI World Index tegen de achtergrond van de eb en vloed van de liquiditeit van het banksysteem. Volgens gegevens van FactSet is de index sinds eind september met 12% gestegen. Rond dezelfde tijd stopte de wereldwijde liquiditeit van de centrale banken met wegvloeien en begon ze weer toe te nemen.

Ook Fed voegt liquiditeit toe

Hoewel het leeuwendeel van de liquiditeit uit China komt, voegt zelfs de Amerikaanse Federal Reserve liquiditeit toe zij het wel op een passieve manier.

Reeds meer dan een jaar kondigt de Federal Reserve haar plannen aan om de liquiditeit in het Amerikaanse financiële systeem te verstrengen. Dit doet ze door de rente te verhogen en haar obligatiebezit te verminderen door de opbrengsten van vervallende obligaties niet opnieuw te beleggen.

De omvang van de obligaties die de centrale bank bezit is in het afgelopen voorjaar inderdaad met $500 miljard gedaald. Een andere belangrijke component van de balans, de reserves van het Amerikaanse banksysteem, lijkt echter te zijn gestagneerd.

Volgens de laatste wekelijkse update van de Federal Reserve bedroegen de reservesaldi bij de banken van de Federal Reserve per 22 februari $3,01 biljoen. Dat is een bescheiden stijging ten opzichte van $2,9 biljoen eind september.

Dit kan een ondersteunde factor zijn voor de aandelenmarkten. Hierdoor is de hoeveelheid geld die Amerikaanse banken in het financiële systeem kunnen pompen namelijk toegenomen in plaats van afgenomen.

Inhaalbeweging

Na de verschroeiende rally in januari, lijken de markten opnieuw met hun voeten op de grond te staan. In januari stegen de markten met meer dan 10%, wat hun beste start was in 2 decennia. Sindsdien noteert de S&P 500 aan een verlies van zo’n 3%.

Dat de aandelen niet meer stijgen, zou een teken kunnen zijn dat het liquiditeitsgetij weer afneemt. Of het de markt weer te hulp zal schieten, valt nog te bezien. Maar het is zeker mogelijk dat de aandelenmarkten het moeilijk blijven hebben. Volgens analisten is het mogelijk dat de Federal Reserve en inhaalbeweging moet maken en de rente agressiever moet verhogen ter compensatie van haar onwil om de reserves van het banksysteem verder af te bouwen.

Bron: MarketWatch
Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.