De Australische regering heeft een enorme deal om Franse onderzeeërs te kopen, opgeblazen. Als reactie hierop dreigt Frankrijk de besprekingen over een geplande vrijhandelsovereenkomst tussen Europa en Australië te blokkeren.
De Franse regering is ziedend sinds Australië vorige week de overeenkomst met Frankrijk opgaf ten gunste van een nieuwe militaire overeenkomst met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De deal had een waarde van $65 miljard.
Als onderdeel van de overeenkomst, bekend onder de naam AUKUS, zal aan Australië de technologie worden geleverd voor de bouw van een vloot nucleair aangedreven onderzeeërs. Deze Amerikaanse technologie wordt als superieur beschouwd ten opzichte van de conventioneel aangedreven vaartuigen die Canberra eerder van Parijs had willen kopen.
In een reactie op deze actie heeft Frankrijk vrijdag zijn ambassadeurs in de Verenigde Staten en Australië teruggeroepen.
Clément Beaune, Franse minister van Europese Zaken, stelt:
Het is ondenkbaar om verder te onderhandelen met een land waarin we geen vertrouwen meer hebben.
De onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Australië zijn in juni 2018 van start gegaan. Tot nu toe zijn er 11 gespreksronden gehouden. De volgende ronde is gepland voor later dit najaar.
De Europese Commissie is bevoegd om namens het blok van 27 landen handelsbesprekingen te voeren. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat zij de overeenkomst zal doorzetten als de Fransen zich ertegen blijven verzetten.
Ursula von der Leyen, voozitter van de Europese Commissie, verklaarde dat er veel vragen moeten worden beantwoord over het hoe en het waarom van het uiteenvallen van de onderzeeërdeal. Wanneer deze vragen beantwoord zijn, kan de Commissie een beslissing nemen of ze al dan niet doorgaat met de onderhandelingen.
Bron: CNN
Foto: iStock
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.