De wereld schrok donderdag van de start van de Russische inval in Oekraïne. Niemand dacht dat president Poetin het effectief zo ver zou drijven. Het gevolg voor de oliemarkt was ook meteen duidelijk, zowel de Brent als de WTI crude schoten met meer dan 8 procent de hoogte in tot 100 en 105 dollar. Ondertussen zijn de prijzen echter aan het afkoelen.
Het is al een tijdje hard aan het gaan op de oliemarkt, prijzen zitten in een opwaartse trend die niet te breken lijkt. De afgelopen weken werd deze trend zelfs versterkt door de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Nu het hek helemaal van de dam is, zijn de olieprijzen geëxplodeerd tot 100 en 105 dollar per vat. Maar ondertussen lijken ze wat terug te zakken van deze piek.
Dat zou te maken hebben met doelgerichte sancties van het Westen. Rusland wordt momenteel geviseerd door Europa, de Verenigde Staten, Canada en noem maar op. Zo gaan tal van Russische banken geschrapt worden uit het internationale betalingssysteem SWIFT. Maar sancties op de Russische energiemarkt komen er voorlopig niet, wellicht omdat deze te belangrijk is.
Stijgende energieprijzen kunnen we missen als kiespijn gezien de torenhoge inflatie. Dat het Westen geen sancties neemt tegen Russisch gas en olie, is doelbewust. Rusland is één van ’s werelds grootste olieproducenten met een gemiddelde productie van 10 miljoen vaten per dag.
Eén tiende van de wereldwijde vraag naar olie wordt door Rusland ingelost. Met andere woorden, als het Westen de Russische gas- en olie-industrie raken, snijden ze zichzelf in de vingers. Dit zou de reden zijn waarom de olieprijzen de afgelopen dagen terug wat zijn gezakt. De druk op de oliemarkt blijft echter hoog gezien Rusland niet denkt aan een vreedzame oplossing.
Bronnen: Tom Kool – CNBC
Foto: Maxpixel
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.