Elektrische wagens veroveren het straatbeeld, grote bedrijven proberen milieuvriendelijker te worden en mensen ondernemen actie om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Desondanks zou de wereld in 2022 meer olie kunnen gebruiken dan ooit tevoren.
De wereldwijde vraag naar energie is dit jaar sterk gestegen naarmate de pandemische beperkingen stilaan afnamen. Naar verwachting zal deze vraag in 2022 verder blijven stijgen.
Het Internationaal Energieagentschap voorspelt dat de wereldwijde vraag naar olie volgend jaar met 3,3 miljoen vaten per dag zal stijgen tot 99,5 miljoen vaten. Dit zou evenveel zijn als het vorige vraagrecord in 2019, voor de pandemie.
Hoewel angst voor de omikron-variant de olieprijzen heeft doen dalen, maakt de OPEC zich hier niet te veel zorgen over. De organisatie heeft in haar maandelijkse rapport voor december haar vraagprognose voor 2022 niet gewijzigd.
De prognoses onderstrepen hoe afhankelijk de wereld is van fossiele brandstoffen, ondanks de inspanningen om de klimaatcrisis aan te pakken. De OPEC verwacht dat de vraag naar olie volgend jaar wereldwijd zal toenemen, onder aanvoering van landen als China, India en de Verenigde Staten.
Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de overgang naar groene energie hoe dan ook zal doorzetten, ondanks het feit dat de vraag naar olie in 2022 een record kan bereiken. Enkele van de grootste oliemaatschappijen proberen uit te zoeken hoe zij in een groenere toekomst passen.
OPEC stelt:
De impact van omikron zal naar verwachting milder en van korte duur zijn.
Bron: CNN
Foto: iStock
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.