Nederland - 23 oktober 2016 - Aandelen
door MICHIEL RIETVELD

Nordea wil ABN Amro nog steeds hebben

De Scandinavische bank Nordea heeft de fusieplannen met ABN Amro nog niet in de koelkast gezet. De Zweedse bank heeft nog steeds interesse in ABN, ondanks eerdere toenaderingspogingen die op niets uitliepen.

Topman Björn Wahlroos heeft in een interview met de Finse publieke omroep aangegeven dat hij contact heeft gehad met de Nederlanders, maar dat er pas ná de verkiezingen in maart verder kan worden gesproken over een eventuele fusie.

Volgens de topman van de grootste Scandinavische bank, heeft de Nederlandse overheid op dit moment weinig zin om te praten over zo’n groot project met oog op de aanstaande verkiezingen.

Fusie

Eerder deze maand maakte NRC bekend dat de Zweden wel interesse hadden in een fusie met ABN Amro. Hoewel er officieel wordt gesproken van een fusie, is Nordea een stuk groter dan ABN Amro. De beurswaarde van de Zweedse bank komt uit op zo’n 38 miljard euro, terwijl ABN het mag doen met 17 miljard euro aan beurswaarde.

Beurswaarde ABN Amro

Een fusie is voor Nordea erg interessant, omdat de bank daarmee de hoofdzetel in Amsterdam kan vestigen. Daarmee krijgt de bank niet alleen direct toegang tot de EU, het bedrijf kan ook nog eens ontsnappen aan de strenge Zweedse regelgeving.

Zweden heeft nu al een van de meest strenge kapitaaleisen voor banken en de Zweedse overheid wil in 2018 ook nog eens een belastingvoorstel doorvoeren. Deze regelgeving zet, volgens schattingen uit de financiele industrie, 16.000 banen op de tocht.

Negatieve ervaringen

ABN Amro heeft echter negatieve ervaringen met buitenlandse partijen. In 2007 kocht een consortium van drie buitenlandse banken ABN Amro op. De bank werd vervolgens gesplitst om niet veel later in handen van de staat te komen. Twee van de drie banken werden genationaliseerd.

De Nederlandse staat heeft ABN Amro getransformeerd tot een kleinere bank, die vooral – zoals overheden dat graag zien – minder risicovol is. En bij een kleine, conservatieve bank, past ook een stevige beschermingsconstructie.

Minister Dijsselbloem heeft een flinke juridische slotgracht gebouwd, waarmee vijandelijke overnames kunnen worden afgeweerd. De NLFI, de stichting die namens de staat de aandelen ABN Amro beheert, heeft het voorstel van de Zweden dan ook afgewezen.

ABN in de modelportefeuille?

Bij BeursBrink hebben we in de portefeuille van het NL Rapport, ABN Amro nog niet opgenomen. Voor de modelportefeuille, zitten we wel in Nederlandse financiële waarden, maar hebben we de consumentenbank niet direct op de radar staan. Ook na dit overnamenieuws, zien we nog niet direct redenen om ABN toe te voegen.

Benieuwd naar de aandelen in de portefeuille? Abonneer dan vandaag nog op het NL Rapport. In dit rapport bespreken we verschillende Nederlandse small- en midcaps en beheren we een modelportefeuille. Abonneren kan al vanaf 3 maanden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.