Nederland - 27 april 2017 - Dividend
door RONALD H.

Nederlandse aandelenmarkt voor kleine bedrijven is een dividendparadijs

De Nederlandse beursindex staat internationaal niet alleen bekend als een ‘Mickey Mouse-index’, maar ook als een dividendindex. Denk aan Shell, Ahold, Unilever en Wolters Kluwer. Stuk voor stuk bedrijven die aandeelhouders weten te paaien met een solide dividend. Maar het is niet alleen de AEX-index, die vol zit met mooie dividendbedrijven. Sterker: de mooiste dividendparels, vindt u niet in de AEX, maar juist in de mid- en smallcapindices.

Het is een hardnekkig misverstand bij veel beleggers: small- en midcapbedrijven hebben vaak een onzeker dividend, terwijl largecaps een zeker dividend hebben. Wij zijn het daar grondig mee oneens.

Omdat zo weinig beleggers kijken naar dit soort kleinere bedrijven, moeten managers wat creatiever worden om aandeelhouders toch aan te trekken. De makkelijkste manier is dan gewoon om het dividend te verhogen of eigen aandelen in te kopen (of een combinatie van de twee).

Wij maken hier in de dividendportefeuille dan ook dankbaar gebruik van. Zo krijgen we in de komende maand weer heel veel dividend binnen.

Afbeelding1

We kijken hier overigens naar het netto dividendrendement. Veel van onze concurrenten gebruiken voor het gemak altijd de bruto-rendementen, maar de belastingdienst is nu eenmaal een feit. Dus vermelden wij het er gewoon bij. Het enige aandeel dat op bovenstaande grafiek ons een lager netto dividendrendement lijkt op te brengen dan het gemiddelde van de AEX, betaalt slechts een deel van het totale dividend uit (vandaar het *).

Het cijfer van dit aandeel is dus niet representatief. Het werkelijke nettodividend (op jaarbasis) van dit bedrijf is dubbel zo hoog. De netto dividendrendementen die we bij sommige aandelen halen (meer dan 6% netto) zijn echt om u tegen te zeggen. Zeker vergeleken met wat er te verdienen valt op spaarboekjes (nagenoeg 0%).

En het wordt ook direct duidelijk dat we in de portefeuille niet alleen op puur rendement outperformen, maar ook met onze dividendrendementen het veel beter doen. Toch is het voor veel beleggers nog een raadsel waarom kleinere en middelgrote bedrijven het steeds beter doen dan de grote jongens.

We zien het hiet letterlijk gebeuren: lagere waarderingen, hogere dividendrendementen, dat dit soort aandelen dan goed gaan presteren, is echt geen rocket science….

Bovendien…. dividend is gewoon keihard inkomen. We hebben hierboven de nettorendementen laten zien. Dit is dus wat u terugkrijgt na aftrek van de belasting.

Reken maar even mee.

Wie een portefeuille samenstelt met dit soort van smallcaps, kan binnen een mum van tijd een veelvoud van 149 euro (de kostprijs van een jaarabonnement op het NL-rapport) terugverdienen, gewoon door de dividenden.

Op een portefeuille van 10.000 euro is een netto dividendrendement van 3,5 procent al ruim voldoende om meer dan 2x je inleg terug te verdienen. En dan spreken we nog niet eens over de bijkomstige mogelijke koersstijgingen.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.