Van: Michiel Rietveld
Aan: beleggers die geld willen verdienen in de komende 3 jaar

Beste belegger,

Een paar weken geleden keek ik met stomme verbazing naar de ontwikkeling van een activa. Er was overduidelijk sprake van een bubbel. De koers steeg zo hard door, zonder ook maar enige fundamentele onderbouwing.

Ik zal u eerlijk bekennen: ondanks mijn verbazing over de immer stijgende prijzen, werd ik er erg blij van.

Dat zit zo: een paar weken geleden hebben we een nieuw talent in ons team aangetrokken. Het is een jonge analist, waar ik heel veel vertrouwen in heb. En samen met het BeursBrink-team, hebben we een nieuw product ontwikkeld.

Een product, dat zal profiteren van het uiteenspatten van de bubbel.

Hoe we gaan profiteren van uiteenspatten van een bubbel door long te gaan in aandelen die iedereen nu over het hoofd ziet

In beleggersland wordt wel vaker gesproken over het ‘slimme geld’. Verwijzend naar insiders en institutionele partijen, die altijd over net wat meer kennis bezitten dan Piet Particulier.

Maar wat veel beleggers niet goed realiseren, is dat het échte slimme geld niet in de aandelenmarkten zit. De aandelenmarkt is namelijk een relatief kleine markt. Als je dit afzet tegen de valutamarkt of tegen de obligatiemarkt.

Het slimme geld zit niet in aandelen

Het écht slimme geld, zit in obligaties. Gelooft u me niet? Kijk dan even naar onderstaande data (bron: SIFMA):

  • Alleen al in Amerika, is de obligatiemarkt goed voor 40 biljoen dollar aan waarde
  • De Amerikaanse aandelenmarkt is met 20 biljoen dollar, 50% minder groot
  • Iedere dag wordt er voor 700 miljard dollar in obligaties verhandeld
  • Voor Amerikaanse aandelen is dat nog net geen 200 miljard dollar per dag

In de afgelopen 15 jaar, is de wereldwijde obligatiemarkt in waarde verdriedubbeld. Waarbij er nu meer dan 100 biljoen dollar aan schuld uitstaat. De grootte van de wereldwijde aandelenmarkt wordt nu geschat op zo’n 64 biljoen dollar.

Als je deze markt onderschat, ga je straks geld verliezen…

Door de grootte van de obligatiemarkt, is dit – naast valuta – de belangrijkste markt ter wereld. En dat terwijl de meeste particuliere beleggers helemaal niet zoveel hebben met obligaties.

Waarom is dit belangrijk?

Omdat de grootste bubbel op dit moment in de obligatiemarkt te vinden valt. Ik heb daar al eerder over geschreven, en ook aangegeven om short op obligaties te gaan (met succes, als we kijken naar de huidige koersen).

En juist het spatten van deze bubbel, zal particuliere beleggers een enorme kans gaan bieden. Tenminste, als iedereen zich niet blijft blindstaren op aandelen zoals Adobe, Facebook, Google en Amazon.

Een investering die 20 jaar lang geld verliest, is geen investering

Op dit moment zitten we in een obligatiebubbel. Al heb je het IQ ter grootte van je schoenmaat, dan nog weet je dat het niet handig is om geld voor 10 jaar of meer vast te zetten tegen een rentepercentage varierend van -0,3 tot maximaal 2%.

Je verlies in alle gevallen namelijk geld.

En toch is dit vandaag de dag precies hetgeen wat we zien gebeuren. Dagelijks gaan er miljarden om in leningen die de houders daarvan helemaal niets zullen opleveren, behalve een verlies. Tenminste… als die houders, vasthouden tot aan maturity.

En dat is wat veel beleggers niet realiseren: niemand die nu obligaties koopt, doet dat met het oog om ook 10, 20 of 30 jaar vast te houden. Ze doen dat vooral, omdat de algemene gedachte nu is dat obligaties verder in waarde zullen stijgen. 

Wat gebeurt er als je iets koopt puur en alleen, omdat je verwacht dat de waarde verder zal stijgen? Ook al weet je dat de huidige fundamenten niet goed zijn? Dan heb je bubbelvorming.

De aandelen die hiervan gaan profiteren

Er komt een moment dat obligaties niet meer interessant zijn. En dan zullen beleggers – inclusief het echte slimme geld – gaan kijken naar iets anders. Dat zullen geen groeiaandelen zijn.

De Netflix, Facebooks en Amazons van deze wereld hebben echt wel bestaansrecht, maar zullen niet meer de outperformers zijn. Groei, gaat in de komende maanden vervangen worden door een andere activaklasse.

Groei deed het geweldig, value gaat het fantastisch doen

De afgelopen jaren zijn groeiaandelen de sterspelers geweest op de beurs. Dat is logisch, met oog op het herstel van de wereldeconomie en de ultra lage rente. Waarom zou je niet investeren in een bedrijf dat kan lenen tegen praktisch niets, kan profiteren van economische groei en meer rendement biedt dan wat voor rente dan ook?

Het verklaart heel goed, waarom groeiaandelen het zo goed hebben gedaan. Maar beleggen doe je niet door in de achteruitkijkspiegel te kijken. Beleggen werkt het beste, als je goed vooruit kijkt. En groeiaandelen, zijn dan een stuk minder interessant.

  • De wereldeconomie groeit niet meer zo hard
  • De rente staat zo laag dat zelfs overheden overwegen om investeringsfondsen op te richten (drie maal raden hoe dat gaat aflopen…)
  • En bedrijven stilaan tot de conclusie komen dat die goedkope leningen toch niet altijd realiseren in meer omzet…

Het wordt dus tijd voor een andere aanpak. En daarom deze brief.

In de afgelopen paar jaar, toen de obligatiebubbel zich echt begon te vormen, hebben we gezien dat groei het altijd beter deed dan value.

Maar dat zal nu gaan veranderen.

Waar ik nu naar kijk in de markt

Overigens begrijp ik dat dit ondertussen al een heel lang verhaal wordt. Maar dit is ook een vrij complexe trade. En nogmaals, dit is er eentje die heel veel geld kan opleveren. Zo simpel is het.

Als ik nu naar de markt kijk, dan zie ik het volgende:

  • Als obligaties dalen,
  • Stijgen smallcaps enorm
  • Dalen groeiaandelen
  • En keert de interesse in waardeaandelen terug

Om dat eens te illustreren:

Op bovenstaande grafiek ziet u 2 groei-gerelateerde indices, een value-index en een obligatie-ETF. Stuk voor stuk zie je dat obligaties dalen en dan groei met zich meetrekken. Maar value en smallcaps blijven goed presteren.

Ik heb deze film al eens gezien…

Waarom zou

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.