Kobalt is een overgangsmetaal. Het is in pure vorm zilver blauw en breekbaar. Het metaal is vergelijkbaar met ijzer en nikkel. Het kan bijvoorbeeld voor magneten gebruikt worden.
Naast dat kobalt voor magneten kan worden gebruikt, gebruikten de Chinezen kobalt al eeuwen geleden om potten te beschilderen.
Hedendaags wordt kobalt gebruikt voor verschillende doeleinden. Kobalt wordt vooral gebruikt voor superlegeringen die bijvoorbeeld worden gebruikt voor vliegtuig gasturbinemotoren. Het wordt ook gebruikt voor bepaalde chemische processen. Bijvoorbeeld voor de productie van batterijen.
Doordat kobalt in deze sectoren kan worden gebruikt, bestaat er veel vraag naar het metaal. Echter wordt kobalt vrij zeldzaam gevonden en wordt het vooral gemijnd als bijproduct van bijvoorbeeld ijzer. Slechts 0,001 procent van de aardkorst bevat kobalt.
Dit maakt een belegging in kobalt erg interessant. Tenminste, als je weet hoe je hier in moet beleggen. Het is niet perse makkelijk om in kobalt te beleggen. In dit bericht wordt u wegwijs gemaakt.
Kobalt dat al zeer lang wordt gebruikt en het wordt ingezet voor verschillende doeleinden. Kobalt wordt vooral gebruikt (45%) voor superlegeringen, althans in de Verenigde Staten. Deze superlegeringen worden weer gebruikt in de luchtvaart, ruimtevaart en voor militaire doeleinden.
Verder kan kobalt worden gebruikt voor magneten en kobalt wordt zelf gebruikt voor de behandeling van kanker. Doordat kobalt bepaalde straling afgeeft, is het zeer effectief tegen tumoren.
Daarnaast wordt kobalt gebruikt in lithium batterijen. Dit maakt het metaal zeer populair. Zo heeft elke elektrische auto kobalt nodig. De jaarlijkse kobalt consumptie ligt boven de 100.000 ton.
Kobalt wordt ook gebruikt in lithium batterijen. Lithium batterijen bestaan namelijk niet voor 100% uit lithium. De voornaamste grondstoffen van een herlaadbare lithium batterij zijn: nikkel, kobalt en lithium.
Deze 3 grondstoffen vormen de kathode van een batterij. De kathode bevat ongeveer 40% van een lithium batterij en deze kathode bestaat voor 40% uit kobalt. De kathode vormt samen met de anode, elektrolyt, afscheider en de behuizing en de doorvoer de batterij.
Een lithium batterij heeft enkele voordelen:
Elke soort lithium batterij kan een bepaald doel beter dienen. Zo zijn bepaalde lithium batterijen optimaal voor kleine elektronische apparaten, zoals onze smartphones. Andere lithium batterijen presteren weer beter wanneer ze als een accu voor een auto dienen.
Echter zijn er ook enkele nadelen. Wanneer lithium batterijen zich in hoge temperaturen bevinden, zullen ze sneller hun capaciteit verliezen. Dit kan wel weer tegen worden gegaan door temperatuurregelaars. Verder kunnen lithium batterijen ontploffen, omdat lithium zeer reactief is.
Vanadium is een vrij zeldzaam metaal. Slechts 0,001 procent van de aardkorst bevat kobalt en kobalt wordt vooral gewonnen als bijproduct van andere metalen. Wel wordt kobalt op diverse plekken gevonden. Zo komt het voor in Amerika, Afrika en in en rondom Australië.
Congo is veruit de grootste producent van kobalt. Het land produceert jaarlijks 64.000 ton kobalt.
De landen waar verder het meeste kobalt wordt geproduceerd zijn: Rusland met jaarlijks 5.600 ton, Australië met jaarlijks 5.000 ton, Canada met jaarlijks 4.300 ton, Cuba met jaarlijks 4.200 ton en de Filipijnen met jaarlijks 4.000 ton. Verder is er nog een hele lijst met landen die kobalt produceren.
De totale wereldwijde jaarlijkse productie in 2017 was 110.000 ton kobalt. Congo is dus goed voor 58% van de wereldwijde productie.
Kobalt wordt bijna altijd (95%) als bijproduct van koper en nikkel gewonnen. Alleen in Congo en Marokko wordt een gedeelte van het kobalt niet als bijproduct gewonnen. Om deze reden zijn ‘pure plays’ in de kobalt sector schaars en is het voor bedrijven lastiger om in de winning van kobalt te investeren.
Verder gebeurt het overgrote gedeelte van de kobalt productie in Congo onder zeer slechte omstandigheden voor de mensen die het kobalt moeten sorteren. Dit maakt investeren in kobalt nog lastiger. Bedrijven willen deze omstandigheden ook vermijden.
Het komt natuurlijk slecht over om in kobalt te investeren, zodat de wereld beter wordt qua groene-energie. Terwijl de mensen die het kobalt moeten sorteren dit onder erbarmelijke omstandigheden moeten doen.
Kobalt wordt gebruikt in de staalindustrie voor superlegeringen met verschillende doeleinden. Daarnaast wordt kobalt vooral gebruikt voor de productie van lithium batterijen, vooral in de auto industrie.
China is de grootste consument van kobalt. China importeert veel ruwe kobalt uit Congo, verwerkt deze vervolgens en exporteert deze vervolgens naar onder andere de Verenigde Staten (het grootste gedeelte). De Verenigde Staten importeert het meeste kobalt uit China.
China gebruikt 80% van de totale kobalt consumptie voor de productie van herlaadbare (lithium) batterijen. Dit is veel meer dan de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten gebruikt men hoogstens 31% van de totale kobalt consumptie voor de productie van herlaadbare batterijen.
De Verenigde Staten gebruikt kobalt voornamelijk voor superlegeringen voor de luchtvaart, ruimtevaart en defensie.
De totale markt van kobalt ligt rond de 110.000 ton. Zoveel kobalt wordt er namelijk geproduceerd. Echter is de vraag groter. De prijzen van kobalt zijn de afgelopen jaren flink gestegen, zo stegen de prijzen in 2016 160%.
Er wordt geschat dat er nog 25 miljoen ton kobalt in de aardkorst op land ligt. Dit lijkt veel echter zijn de wereldwijde reserves van een vergelijkbaar metaal lithium 53 miljoen ton. Het aanbod van kobalt is dus op land 2 keer zo klein als een vergelijkbaar metaal.
Daarnaast schat men dat de aarde nog zo’n 120 miljoen ton aan kobalt reserves heeft onder de Atlantische Oceaan, Indische Oceaan en de Grote Oceaan. Dit is zeer veel. Echter rust de vraag hoe deze boven de grond te halen.
De verwachtingen aan de vraagkant van kobalt zijn positief. De markt van herlaadbare lithium batterijen zal de vraag naar kobalt laten exploderen op de langere termijn.
Verwacht wordt dat de vraag naar kobalt de komende 10 jaar elk jaar 11,6% zal stijgen. Dit betekent een kobalt consumptie van ongeveer 330.000 ton per jaar in 2028.
Deze vooruitzichten zijn zeker niet te optimistisch, want er zal veel vraag komen uit de elektrische auto industrie. Nu worden er jaarlijks zo’n 300.000 elektrische auto’s verkocht. Zakenbank UBS verwacht dat dit er in 2025 14 miljoen zullen zijn per jaar. Een enorme explosie en wederom niet te optimistisch.
Zo moet in 2020 12% van alle auto’s in China elektrisch zijn. In China worden op het moment de meeste elektrische auto’s verkocht.
De aanbodkant is echter minder voorspelbaar. In Congo wordt op het moment kobalt onder erbarmelijke omstandigheden gewonnen. Hier wordt steeds strenger op toegezien door overheden, consumenten en ook bedrijven. Daarom zullen deze omstandigheden beter moeten worden.
Er kan dus een kobalt tekort ontstaan in de komende jaren. Zo stelt Apple kobalt veilig bij hun afnemers voor de komende vijf jaar.
Er wordt echter wel hard gewerkt zodat de kobalt productie de vraag kan bijhouden. Zo zal bij Glencore, een groot mijnbouwbedrijf, de kobalt productie 133% stijgen in de komende 3 jaar.
De prijs van kobalt is de afgelopen jaren flink gestegen.
De prijs van kobalt komt uit een dal van februari 2016. Deze low was het gevolg van wereldwijde lage grondstofprijzen, zo zette olie ook een low neer.
Echter hersteld de prijs van kobalt in 2016 gestaag waarna het begin 2017 de lucht in schiet. Eind 2017 gaat de prijs van kobalt nog een keer de lucht in. Dit is simpelweg het gevolg van de vraag en de verwachtingen uit de elektrische auto industrie.
Het aanbod is niet in staat om deze vraag en verwachtingen op korte termijn bij te houden. Wanneer een investering wordt gedaan, resulteert dit niet in toegenomen kobalt productie op de volgende dag.
Beleggen in kobalt is lastiger dan het beleggen in andere grondstoffen, zoals olie, zilver of goud. Bij olie, zilver of goud kan men namelijk simpelweg een ETF (Exchange Traded Fund) kopen. Deze volgt de prijs van de grondstof. Er bestaat zo een directe een-op-een blootstelling aan de prijs van de grondstof. Daarom is een ETF een ideaal instrument, wanneer men in een grondstof wilt beleggen.
Echter is het vanaf 2 januari 2018 (tijdelijk) niet meer mogelijk om in bepaalde ETF’s te beleggen. Dit is het gevolg van de Europese MiFID II wetgeving. Deze wet wil de kopers van ETF’s en dergelijke financiële producten beter beschermen.
De partijen die ETF’s uitgeven moeten vanaf 2 januari 2018 de informatie rond de ETF in de taal van de koper uitgeven. Veel uitgevers kiezen ervoor om informatie over ETF’s slechts in het Engels aan te bieden. Wanneer informatie over ETF’s in het Nederlands wordt aangeboden, kunnen wij als Nederlandse consument weer ETF’s kopen.
Voor kobalt bestaat er geen ETF om in te beleggen. Het is daarom niet mogelijk om direct in kobalt te investeren en er is geen mogelijkheid om een een-op-een blootstelling aan de prijs te hebben. Men zal altijd deels afhankelijk zijn van het management van een bedrijf.
Wanneer men in kobalt wilt investeren, moet men dit op een indirecte manier doen. Op een indirect manier investeren wilt zeggen dat er aandelen moeten worden gekocht die blootstelling hebben aan de kobaltprijs. Denk hierbij aan mijnbouwbedrijven die kobalt winnen. Een hogere kobaltprijs betekent hogere winsten voor deze mijnbouwbedrijven en dit betekent dan weer een hogere aandelenkoers voor u als belegger.
Men kan in principe op twee manieren beleggen in kobalt mijnbouwbedrijven. Mijnbouwbedrijven die slechts voor een gedeelte opereren in de kobalt mijnbouwsector. Of lithium mijnbouwbedrijven die zich volledig focussen op de winning van kobalt.
Mijnbouwbedrijven die slechts voor een gedeelte opereren in de kobalt mijnbouwsector opereren ook in de mijnbouwsector met betrekking tot andere metalen (of zelfs een hele andere sector als de mijnbouwsector). Bijvoorbeeld in de lithium of zilver mijnbouw. Wanneer men in kobalt wilt beleggen en aandelen koopt van deze bedrijven belegt men dus ook in andere grondstoffen.
Dit heeft niet onze voorkeur. Men heeft immers geen volledige blootstelling aan kobalt, maar slechts een gedeeltelijke. Daarnaast heeft men nog eens blootstelling aan de prijs van andere (wellicht ongewenste) metalen.
Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Glencore International AG (GLEN). Dit is een Zwitserse multinational en een van de grootste grondstof producenten wereldwijd. Het bedrijf is actief in de kobalt mijnbouwbedrijf. Daarnaast focust het bedrijf zich op andere metalen, zoals nikkel en koper, en agrarische oplossingen. Wanneer men in dit bedrijf belegt heeft men, naast blootstelling aan de kobaltprijs, ook een grote blootstelling aan de prijs van andere metalen en landbouwindustrie. Niet perse voordelig.
Wanneer men in kobalt wilt beleggen, gaat onze voorkeur uit naar een ‘pure play’ bedrijf die zich volledig of bijna volledig richt op het winnen van kobalt. Dit biedt een bijna volledige blootstelling aan de prijs van kobalt en geen blootstelling aan de prijs van andere metalen. Deze bestaan zeker, echter is het de kunst om het juiste bedrijf te kiezen.
Om te kunnen beleggen zal men een account aan moeten maken bij een broker. Een broker is een tussenpersoon die de handel in aandelen of andere financiële producten mogelijk maakt. Door een broker hoeft men niet meer perse via de bank te beleggen. Dit brengt enkele voordelen met zich mee. Bijvoorbeeld dat het beleggen via een broker minder kosten met zich meebrengt dan beleggen via de bank.
Lage kosten is een van de belangrijkste aspecten die een broker kan bieden. Elke euro die aan transactiekosten opgaat kan immers niet belegt worden. Wees daarom zuinig met transactiekosten.
De twee grootste brokers in Nederland zijn DeGiro en BinckBank. BinckBank heeft als voordeel dat het gebruiksvriendelijk is en dat men gratis transactietegoed krijgt wanneer men een account opent.
Echter biedt DeGiro veruit de laagste transactiekosten. De transactiekosten bij De Giro zijn ongeveer 70 tot 90% lager dan de gemiddelde kosten van brokers. De Giro is daarom een ideale partner voor de langere termijn.
BeursBrink biedt ook een lithium gids aan. Deze gids geeft nuttige inzichten met betrekking tot de kobaltmarkt en de ontwikkeling van deze. Daarnaast geeft deze enkele tips waar beleggers erg veel profijt van kunnen hebben.
Bijvoorbeeld enkele schaarse aandelen die aan het licht komen met een volledige of bijna volledige focus hebben op de winning van kobalt. Daarbij komen nog tips over hoe men met deze aandelen een optimale risico/rendementsverhouding opbouwt.
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.