Beste belegger,

Vandaag gaan we een investeringskans bespreken die bij niemand op de radar ligt. Een belegging in Afrika. Zeker als je een langetermijnblik hebt op de beurzen, is Afrika een no-brainer en mag blootstelling aan het continent niet ontbreken.

Want terwijl de Westerse media de mond vol hebben van stagnatie, financiële haperingen en vergrijzing, is de economische motor in Afrika pas net aan het opwarmen.

We laten u zien, waarom Afrika zo interessant is. En, hoe u daaropin kan spelen….

Als er al beleggers zijn die denken aan Afrika, dan zijn dat vaak goldbugs die wel een goudmijn kennen op het continent. Maar daar stopt het wel zo’n beetje.

Voor de meeste beleggers is Afrika wellicht interessant, maar niet interessant om er iets mee te doen. Net zoals die cursus Spaans die u ooit heeft gekocht, die nu stof loopt te verzamelen in de boekenkast.

Wanneer wij praten met andere beleggers over Afrika, dan is iedereen het wel mee eens dat dit een regio is die positief kan verrassen. Het grappige is echter, dat al die beleggers toch niet kopen.

Waarom?

Omdat de meeste beleggers denken dat het kopen van Afrikaanse aandelen heel moeilijk is. Terwijl het in de praktijk net zo werkt als het kopen van een aandeel Tesla of Apple. Natuurlijk moet je wel weten welke aandelen kansrijk zijn. Daarom hebben wij bij BeursBrink ook dit Ebook geschreven. Daarin leggen we precies uit welke aandelen wij nu kopen en waarom.

5 redenen om Afrika te kopen

Er is een onderzoek uit 2016, dat ons altijd is bijgebleven. De Federal Reserve (Fed) concludeerde ruim 11 jaar geleden dat bevolkingsgroei en economische groei hand in hand gaan. En dat dit effect het sterkst is in ontwikkelingslanden.

Dat is ergens heel logisch natuurlijk: als de bevolking stijgt, neemt de vraag naar diensten en goederen toe. Wat zich vertaalt in economische groei.

Afrika is een ontwikkelingscontinent. Met enorme bevolkingsgroei. Dat brengt ons bij reden 1 om naar Afrika te kijken.

Een schokkend cijfer:

#1 – In 2050 woont 1 op de 4 mensen op aarde in Afrika

In een ruime 25 jaar, leeft 25% van de bevolking op aarde in Afrika. Jong, werkend en consumentgericht. Dat is bizar, als je er over nadenkt. Want het impliceert ook dat Afrika het grootste reservoir vormt van jonge werkenden terwijl Europa, China en Japan massaal vergrijzen.

Dat zijn overigens geen schattingen van ons, maar van de VN.

Wat zal er gebeuren met multinationals zodra iedereen doorheeft dat 1/4e van de (toekomstige) consumenten zich bevinden in Afrika? Denk je dat Nestle, Unilever en Apple tegen die tijd niet allemaal vol geïnvesteerd zitten in het continent?

Afrika wordt het zwaartepunt van bevolkingsgroei in de komende 3 decennia. Dat is simpelweg een feit.

#2 – Digitalisering gebeurt in recordtempo, op standje TURBO!

Het duurde ongeveer 20 jaar voordat in Europa iedereen goed en wel bekend was met internet, mobiele telefonie en een grote digitale transformatie doormaakte. In Afrika gaat dat iets anders.

Afrika heeft de hele vaste telefoonlijnfase overgeslagen en is rechtstreeks naar mobiel gegaan. Nu al zijn er meer dan 700 miljoen mobiele gebruikers. Denk dan eens aan een Ziggo dat ruim 3 miljoen klanten heeft. De cijfers zijn mind boggling!

En het meest bijzondere is toch wel dat de internetpenetratie in Afrika slechts 38% is van de totale bevolking. Dat is het laagste cijfer wereldwijd! In de lage landen hadden we een internetpenetratie van 38% in de jaren 2000 en 2001.

Met andere woorden: als belegger kan je nu investeren op hetzelfde niveau als in 2001, maar dan in een continent dat binnen 30 jaar het zwaartepunt wordt van de werkende bevolking wereldwijd.

#3 – Van cash naar digitaal, in één generatie

Het voordeel van Afrika, is dat ze kunnen afkijken bij landen die al ontwikkelingen hebben doorgemaakt. In Europa duurt het ongeveer 3 generaties om over te stappen van cash en een digitale bankrekening, tot bankieren op een app.

In Afrika hebben ze twee generaties overgeslagen. Naar schatting heeft 60 tot 80% van de bevolking géén bankrekening, maar wel toegang tot finance apps om te betalen. In Europa belemmert regelgeving de ontwikkeling, in Afrika is die hele regelgeving praktisch overgeslagen en bedienen banken en fintechs miljoenen klanten via een app, zonder kantoor.

Het is absoluut een wonder, waar veel ‘ontwikkelde landen’ nog wat van kunnen leren.

#4 – Een continent in aanbouw

Dit is een afbeelding die wij wel vaker hebben laten zien aan lezers. Het is een foto uit 1990, waar een stuk grond werd verkocht voor 3 miljoen dollar in Las Vegas. Wie dat nu voor 300 miljoen dollar kan kopen, heeft een topdeal te pakken.

En zo snel kan het gaan, als je in een recordtempo urbaniseert. Precies wat we nu zien gebeuren in Afrika.

In 1950 waren er 3 steden met 1 miljoen inwoners. In 2025 zijn dat er meer dan 90. In Europa zijn dat er ongeveer 36 momenteel, terwijl China er net wat meer kent dan 100. Kan je nagaan, wat een enorme groei er is geweest in Afrika? En het meest bizarre: de groei is nog niet voorbij. Waarbij er straks steden zullen zijn van meer dan 20 miljoen inwoners.

We hoeven u niet te vertellen wat dit betekent voor de bouwsector. Wegen, ziekenhuizen, scholen. Het moet allemaal gebouwd gaan worden.

#5 – Afrikaanse aandelen zijn goedkoop

Gemiddeld genomen ligt de koers-winstverhouding bij Amerikaanse bedrijven nu op 26. In Afrika (als we kijken naar Zuid-Afrika) ligt dat op net 15. En dat benadrukt ook direct wat wij zien in onze marktanalyse: veel Afrikaanse bedrijven noteren aan lage waarderingen. Niet alleen als je dit afzet tegen de markten wereldwijd, maar ook als je kijkt naar de groeivooruitzichten van Afrika zelf.

En de risico’s…?

Net zoals iedere investering, is ook dit thema niet vrij van risico. En daar gaan wij absoluut niet moeilijk over doen. Het is altijd goed om te realiseren voor wie deze investeringskans NIET geschikt is:

  • Beleggers die werken met een horizon van enkele maanden tot een paar jaar. Afrika is lange termijn. Simpel.
  • Beleggers die tevreden zijn met 5% per jaar, zonder weinig risico. Ga je gewoon niet vinden in Afrika. Simpel.
  • Beleggers die een week lang in een depressie zitten, als een aandeel met 10% daalt op een dag. Volatiliteit is Afrika niet vreemd, daar moet je mee om kunnen gaan.

Nu dat uit de weg is, kunnen we iets verder in op de risico’s. Want Afrika is uiteindelijk een ontwikkelingsland. Hoewel Zuid-Afrika wordt gezien als een opkomende markt, zijn alle andere landen in het continent overduidelijk ‘frontier markets’, nog een stapje vóór de status ‘opkomend’.

Dat betekent dat veel beurzen een kleine marktkapitalisatie hebben, er lagere liquiditeit is en er beperkte toegang is voor buitenlandse beleggers. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van kapitaalrestricties, of wisselkoersbeperkingen.

Ook zijn de frontier markets vaak beperkt in hun financiële infrastructuur, met minder betrouwbare data en minder transparante regelgeving.

Hoewel de kansen absoluut asymmetrisch zijn, is een investering in een frontier market vaak wel uitdagend. Zelfs al zou je erin willen investeren, dan is het vaak nog lastig. Zeker als een particuliere belegger.

Gelukkig hebben wij daar oplossingen voor, zoals beschreven in ons ebook.

Daarnaast denkt de gemiddelde belegger bij Afrika direct aan corruptie, instabiliteit en oorlog. Natuurlijk is Afrika geen paradijs op aarde waar alles koek en ei is. Maar dat Afrika enkel een zandvlakte is met corruptie en oorlog, is een zeer selectief en achterhaald narratief. Zeker als je realiseert dat Afrika ongeveer net zo groot is als 3x Europa.

Hoe wij het doen… beleggen in Afrika

Juist omdat Afrika zo’n enorme groeisector is, maar het geen alledaagse investering is, hebben we met het team enkele weken research gedaan naar de kansen en aandelen in het continent.

In het kort zijn we tot de volgende conclusie gekomen:

  1. Er zijn bedrijven die blootstelling hebben aan de grootste economieën in Afrika, en worden verhandeld op de beurs in Zuid-Afrika. Dit is een liquide beurs maar heeft beperkte toegang.
  2. Finance, vastgoed en telecom zijn drie sectoren die het meest kansrijk zijn.
  3. Valutarisico is een belangrijke factor in de beleggingsbeslissing en daarom hebben we naar bedrijven gekeken die hier goed mee om weten te gaan.

Voor toegang tot Afrika, kan je niet zomaar even aandelen met een notering aan de Johannesburg Stock Exchange (JSE) kopen. Hoewel dit de meest serieuze beurs is in Afrika, is het voor buitenlanders een gedoe om hier toegang tot te krijgen. De meeste brokers die wij kennen, bieden dit dan ook helemaal niet aan.

Toch is er een andere manier om te beleggen in Afrikaanse aandelen. Dat kan met ADR’s. Een ADR (American Depositary Receipt) is een certificaat dat een aandeel van een buitenlands bedrijf vertegenwoordigt en waarmee je dat aandeel makkelijk kunt kopen of verkopen op een Amerikaanse beurs.

Net zoals je dat nu al doet met aandelen in bijvoorbeeld Alibaba of Baidu uit China, via Amerikaanse ADR’s. Dat kan zo ook met Afrikaanse aandelen. En daardoor is dat toegankelijk voor iedereen met een Interactive Brokers account (of een introducing IB broker).

Ons plan: 5 aandelen voor enorme groei

In het kort hebben we een mandje van 5 aandelen:

  • De grootste supermarktketen in Afrika
  • Een ‘fintech’ bank die nu in rap tempo uitbreidt in Afrika
  • Een Afrikaanse bank met solide financiele cijfers
  • Een telecomspeler met een van de grootste netwerken in het continent
  • Infrastructuurspeler (glasvezelkabels, zendmasten etc) gericht op digitale groei in Afrika

Met dit mandje van aandelen spelen we in op de groeipunten van Afrika en de rappe digitale transformatie die het land nu ondergaat. Aan de ene kant zit je dan goed met telecommers en infrastructuurbedrijven, terwijl je aan de andere kant ook kan profiteren door te investeren in financiele spelers die dankzij een stijgende bevolking en groeiende economie goede zaken gaan doen. De supermarktketen spreekt voor zich: een groeiende bevolking, brengt meer geld in het laatje.

Hoe wij beleggen: een DCA in Afrika

Beleggen in Afrika is langetermijnwerk. Dat betekent ook dat wij onze beleggingsstrategie daar op afstemmen en een ‘dollar cost averaging’-programma opzetten.

We hebben een Ebook geschreven, met daarin 5 aandelenposities. Onze strategie is gericht op groeisectoren, in combinatie met bedrijven die profiteren van een groeiende bevolking.

Maar we moeten ook realistisch blijven: Afrika is een regio die in de komende jaren zal transformeren, niet in de komende weken. Dus heb je als belegger ook wat geduld nodig. Zo simpel is het.

Daarom kopen wij gefaseerd de aandelen in. En werken we met een ‘dollar cost averaging’. Zelf zullen we bijvoorbeeld iedere 3 maanden een beetje kopen. De prijs kan wat hoger liggen dan nu, of misschien wat lager. En dat maakt helemaal niet uit. We zijn gefocused op de lange termijn en breiden liever uit in een wat langere periode.

Hoe je zelf kan beleggen in Afrika?

Zelf investeren in Afrikaanse aandelen is eigenlijk heel makkelijk met ons Ebook. We hebben weken gewerkt aan het Ebook en ervoor gezorgd dat we niet alleen de macrovisie, in combinatie met risico’s en kansen, bespreken maar ook kijken naar individuele bedrijven die wij heel kansrijk vinden als belegging.

Hierdoor kan je als belegger zelf aan de slag met een hands on gids.

Claim direct: Het Afrika Ebook

Kosten: 89,- (eenmalig) Ga verder

Iedereen met een Interactive Brokers account (bijvoorbeeld bij IB direct – dat is het meest voordelig, of via een partij zoals Lynx of Mexem) kan dit soort aandelen kopen.

Wij zullen zelf de gids blijven updaten. Ieder halfjaar minimaal 1 update. Bovendien kom je op de maillijst speciaal voor lezers van het Afrika Ebook. Als wij een positie kopen of wijzigen, ontvang je dan per mail ook nog een bericht. Lekker simpel en altijd op de hoogte.

  • Ebook met macrovisie, risico's, kansen & beleggingsstrategie
  • 5 individuele beleggingskansen te koop bij de grote brokers (IB)
  • Lifetime Garantie: minimaal 2 complete updates van het Ebook per jaar
  • Alerts per mail als wij kopen of verkopen!

Levenslang profiteren van Afrika research

De reguliere prijs van ons nieuwe Afrika Ebook is €149,-. Al een absoluut koopje als u dat afzet tegen wat u krijgt.

Wie nu echter intekent profiteert van het Early Bird-tarief van slechts €89,-.

Het Ebook is na betaling direct te downloaden.

Daarnaast krijgt u bij de aankoop van dit Ebook van ons de LIFETIME GARANTIE. Dat betekent dat wij u alle updates van dit Ebook, vervolgens altijd gratis toesturen.

  • En u krijgt niet alleen updates van huidige posities.
  • Maar ook updates in het geval we nieuwe koopkansen zien.

U krijgt de gids na uw betaling direct opgestuurd (u ontvangt van ons per mail een downloadlink). En vervolgens wordt u op de maillijst geplaatst, zodat u nieuwe versies van de gids altijd per mail ontvangt. Zonder ooit nog een cent bij te betalen dus.

Het Afrika Ebook

Kosten: 89,- (eenmalig) Ga verder

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.