Nederland - 19 september 2021 - Economie
door SVEN VAN GASSE

Komt stagflatie terug?

Noem de term “stagflatie” aan iemand die de economie in de jaren 70 heeft gevolgd en je kan een heftige reactie verwachten. Het slechte nieuws is dat er decennia later opnieuw over een mogelijke stagflatie gesproken wordt.

Het fenomeen – dat een periode van hoge inflatie en stagnerende economische groei beschrijft, was in de jaren 70 een nachtmerrie voor beleidsmakers. Hierdoor hadden ze weinig opties om de op hol geslagen prijzen te beteugelen zonder de economie te schaden. Paul Volcker, de toenmalige voorzitter van de Federal Reserve, zag zich uiteindelijk genoodzaakt de rente tot ongekende hoogte op de drijven om de inflatie onder controle te krijgen.

Volgens econoom Nouriel Roubini, die ook wel Dr. Doom wordt genoemd vanwege zijn duistere voorspellingen over de economie, is er reeds een milde vorm van stagflatie aan de gang. In veel geavanceerde economieën is de inflatie aan het stijgen, terwijl de groei sterk vertraagt ondanks de massale monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen.

In het Verenigd Koninkrijk steeg de inflatie in augustus in het snelste tempo in ten minste 24 jaar. In de Verenigde Staten stegen de consumentenprijzen met 5,3% voor het jaar eindigend in augustus en met 0,3% ten opzichte van juli. Dit was minder fors dan de afgelopen maanden maar nog steeds ver boven de normen van voor de pandemie.

Intussen hebben economen de voorspellingen voor de economische groei naar beneden bijgesteld.

Consumenten

Hoewel het nog niet zeker is of stagflatie effectief een groot probleem zal zijn, is het wel belangrijk om goed op te letten wat er zich ontvouwt. De Federal Reserve houdt vol dat de stijgende inflatie van voorbijgaande aard is. De centrale bank verwacht dat deze zal verdwijnen zodra de post-pandemische druk op de supply chain en de verstoringen op de arbeidsmarkt afnemen. Toch groeit de bezorgdheid onder consumenten.

Vorige week heeft de Federal Reserve Bank of New York haar laatste onderzoek naar de verwachtingen van consumenten bekendgemaakt. Daaruit bleek dat de inflatieverwachtingen voor het komende jaar een recordhoogte bereikten.

Economen houden de inflatieverwachtingen nauwlettend in de gaten omdat deze werknemers ertoe kunnen aanzetten hogere lonen te eisen. Als consumenten meer betaalt krijgen, groeit hun koopkracht en kunnen bedrijven hun prijzen weer verhogen waardoor de hele cyclus opnieuw begint.

Bron: CNN

Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.