Nederland - 8 februari 2022 - Klimaat
door SVEN VAN GASSE

“Klimaatverandering zal wereldeconomie schaden”

Steeds meer delen van de wereld voelen reeds de gevolgen van de opwarming van de aarde. Volgens klimaatwetenschapper Anders Levermann zal het klimaat het economische groeiverhaal stevig beïnvloeden en vraagt om een reactie op lokaal, regionaal en internationaal niveau.

Volgens een studie van het Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) is gebleken dat de economische groei afneemt naarmate het aantal “natte dagen en dagen met extreme regenval’ toeneemt. De wetenschappers stellen dat de intensievere regenval als gevolg van de klimaatverandering de wereldeconomie zal schaden.

Hoewel meer neerslag per jaar over het algemeen goed is, vooral voor de landbouw, is het ook de vraag hoe de regen over het jaar wordt verspreid. Intensievere regenval blijkt een negatief effect te hebben, vooral voor rijke geïndustrialiseerde landen zoals de Verenigde Staten, Japen of Duitsland. PIK wees erop dat zowel de dienstensector als de verwerkende industrie bijzonder zwaar getroffen zullen worden.

Uitdagingen

Het ziet ernaar uit dat de uitdagingen in verband met overvloedige, hevige regenval de komende tijd zullen aanhouden. Volgens de nationale meteorologische diensten van het Verenigd Koninkrijk, het Met Office, zal het aantal dagen met extreme regenval fors toenemen wanneer de temperatuur wereldwijd stijgt.

Afgelopen zomer bijvoorbeeld leidde hevige regenval tot ernstige overstromingen in een aantal Europese landen. Hierbij vielen verschillende doden en werd er aanzienlijke schade toegebracht aan gebouwen en andere infrastructuur.

Tijdens een interview met CNBC benadrukte Levermann enkele van de belangrijkste conclusies van de studie. Zo is er ontdekt dat zelfs een kleine verandering in het aantal regendagen al van invloed kan zijn op het groeitempo van de economie.

Hij benadrukte ook de noodzaak van een systeemverschuiving in de komende jaren. De overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie is de belangrijkste. Hij erkent dat dit geld zal kosten, maar niets doen zal uiteindelijk nog duurder worden.

Levermann besluit:

Het zal altijd duurder zijn om de klimaatverandering de vrije loop te laten dan om ze te bestrijden.

Bron: CNBC
Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.