De inflatie in de eurozone zakte in maart naar 2,2%, wat de kans op een renteverlaging door de ECB vergroot. De kern- en diensteninflatie daalden ook, terwijl de werkloosheid verder afnam. Ondertussen dreigen nieuwe Amerikaanse tarieven, waaronder een 25% heffing op auto’s, extra economische onzekerheid te veroorzaken.
—Lees ook: Beleggen volgens Einstein’s 8ste wereldwonder —
In de onderstaande grafiek zien we het koersverloop van Eurostoxx, dat met een lichte stijging reageerde op de cijfers:
— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —
De ECB neemt op 17 april een besluit over de rente, terwijl economen waarschuwen voor de effecten van de handelsspanningen met de VS.
De Europese Unie krijgt deze week te maken met nieuwe Amerikaanse tarieven, waaronder een heffing van 25% op geïmporteerde auto’s. Dit kan de handel verstoren en zowel inflatie als deflatie veroorzaken.
Bert Colijn, hoofdeconoom Nederland bij ING, zei:
“Amerikaanse tarieven kunnen deflatoire druk veroorzaken door de export te verminderen en de groei te vertragen.”
Tegelijkertijd kunnen tegenmaatregelen van de EU juist inflatie aanjagen. Colijn gaf aan dat de tegenmaatregelen werken als een binnenlandse belasting die uiteindelijk door consumenten wordt betaald.
Sommige economen wijzen erop dat de tarieven ook het aanbod van goederen in Europa kunnen vergroten. Dit kan de inflatie verder drukken, doordat bedrijven hun producten moeilijker buiten Europa kwijt kunnen.
— Lees ook: Zó investeer je in hoge dividendaandelen—
Bron: CNBC
Foto: iStock
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.