De Internationale Energieagentschap (IEA) voorziet dit jaar de langzaamste groei van de wereldwijde olievraag sinds 2009, met een toename van slechts 700.000 vaten per dag. Deze lage groei wordt veroorzaakt door tegenvallende vraag in opkomende markten en economische onzekerheid door Amerikaanse importheffingen. Dit zorgt voor een tegenstelling met oliekartel Opec+, dat een veel sterkere vraaggroei verwacht.
—Lees ook: Optimaal inspelen op de waterstof revolutie —
De IEA ziet vooral vraagdalingen in China, Japan en Mexico door handelsconflicten met de VS.
In de onderstaande grafiek zien we het koersverloop van olie:
— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —
Volgens de IEA daalde de olievraag het sterkst in landen die in het vizier staan van Amerikaanse importheffingen. Zo liep de vraag in China met 160.000 vaten per dag terug, in Japan met 80.000 en in Korea met 70.000 vaten per dag.
Ook Mexico en de VS zagen dalingen van respectievelijk 40.000 en 60.000 vaten per dag.
Hoewel ook het weer een rol speelde, wijst de IEA op het economische effect van handelsconflicten. Europa en opkomende markten buiten Azië bleven relatief stabiel.
De totale wereldwijde productie steeg met 2,9 miljoen vaten per dag, waarvan 1,9 miljoen door Opec+-landen.
Opec+ voorspelt een veel sterkere vraaggroei van 1,3 miljoen vaten per dag dit jaar. Daarom zijn ze sinds april begonnen met het afbouwen van productiebeperkingen.
De wereldwijde olieproductie stijgt daardoor naar een verwacht niveau van 105,1 miljoen vaten per dag, terwijl de vraag op 103,7 miljoen wordt geschat.
Sommige analisten verwachten dat Brent-olieprijs in het vierde kwartaal onder de $60 per vat kan dalen, terwijl de prijs op vrijdag rond $68,80 stond.
—Lees ook: De beste energie en grondstoffen kooptips —
Bron: Financial Times
Foto: iStock
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.