Nederland - 1 april 2021 - Aandelen

“Het begin van 2021 geeft aan wat we verwachten voor de rest van het jaar”

door SVEN VAN GASSE

Het eerste kwartaal van 2021 was op de aandelenmarkten op zijn minst volatiel te noemen. Er waren tekenen van een marktmanie, zeer volatiele techaandelen en de stijgende obligatierente. Analisten op Wall Street denken dat deze trends invloedrijk zullen blijven voor de rest van het jaar.

Over het algemeen heeft de aandelenmarkt tussen januari en maart goed gepresteerd. De S&P 500 steeg in deze periode met 5,8%. De Dow Jones steeg met 7,8% terwijl de Nasdaq Composite er een bescheiden 2,8% bij deed.

Als je prestaties van dag tot dag bekijkt, zie je echter forse schommelingen. Speculatie was te zien op alle markten. Ten eerste was er de GameStop saga. Hiernaast pompten beleggers miljarden dollars in SPAC’s en betaalden ze enorme bedrage voor non-fungible tokens of NFT’s.

Jeffrey Sacks, beleggingsstrateeg bij Citi Private Bank, verwacht meer van hetzelfde in het tweede kwartaal. Aangezien beleggers nog steeds zullen beschikken over liquide middelen nu regeringen en centrale banken nog meer stimulus aankondigen.

Sacks stelt:

Er is enorm veel kapitaal dat aan het werk gezet kan worden.

Inflatie en Covid-19

De bezorgdheid over de stijgende inflatie – die heeft geleid tot een sell-off van schatkistpapier, waardoor de rente is gestegen – zal naar verwachting ook een rol blijven spelen op Wall Street.

Sacks zei dat Citi verwacht dat de rendement op 10 jarige Amerikaanse obligaties, die het jaar begon op ruwweg 0,9%, in de loop van 2021 zal oplopen tot 2,5%.

Wanneer deze rente geleidelijk omhoog zal gaan, hoeft dit geen probleem te zijn omdat de markten dan tijd hebben om zich aan te passen. Een sterke stijging kan echter zorgen dat beleggers opgeschrikt worden en hun toevlucht nemen tot veilige havens.

Dan is er natuurlijk ook nog Covid-19. De pandemie blijft economieën over de hele wereld treffen, zelfs nu de vaccinatiecampagnes op volle toeren draaien. Sacks benadrukte dat de dreiging voor negatieve ontwikkelingen zoals nieuwe varianten, op de radar van beleggers moet blijven.

Sacks besluit:

Er valt nog steeds geld te verdienen in de markt maar er is nood aan selectiviteit. Niet elke belegging zal goed uitdraaien.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.