Nederland - 24 oktober 2021 - Economie
door SVEN VAN GASSE

“Herstel wereldeconomie loopt gevaar”

Verstoringen in de supply chain drukken op de economische groei in Europa. Hetzelfde probleem treft China dat ook nog te kampen heeft met een energieschaarste en zorgen over de enorme vastgoedsector van het land. In de Verenigde Staten moeten fabrieken hun productie beperken omdat ze niet genoeg werknemers vinden. Al deze zaken zorgen voor grote risico’s voor het herstel van de wereldeconomie.

Recente gegevens maken duidelijk dat de belangrijkste economische motoren in de wereld aan kracht inboeten. Hierdoor ontstaat er een grote ongerustheid over de kracht van het herstel na de pandemie.

De laatste waarschuwing kwam op vrijdag. Dataverstrekker IHS Markit maakte toen zijn Purchasing Managers’ Index bekend, een nauwlettend in de gaten gehouden graadmeter voor de economische gezondheid, voor de 19 landen die de euro als munt gebruiken.

Uit de enquête bleek dat de bedrijfsactiviteit in de regio sterk is vertraagd tot het laagste punt in 6 maanden, doordat de productiesector werd getroffen door een verstoorde supply chain. De dienstensector kreeg ook een klap als gevolg van de aanhoudende bezorgdheid over Covid-19.

Maandenlang hebben economen betoogd dat de problemen in de supply chain weliswaar vervelend zijn maar dat ze niet opwegen tegen de explosieve vraag van consumenten die tijdens de pandemie fors gespaard hebben. De situatie begint nu echter een reële impact te hebben op het sentiment.

Volgens IHS Markit heeft het optimisme in de Europese verwerkende industrie het laagste niveau in een jaar bereikt door de bezorgdheid als gevolg van de bevoorrading van onderdelen.

China en VS

De zorgwekkende gegevens in Europa komen enkele dagen nadat China heeft verklaard dat zijn economische productie in het traagste tempo sinds een jaar groeit. In 2020 was China nog de enige grote economie die een recessie heeft weten afwenden.

Het land is getroffen door vertragingen in de scheepvaart en oplopende voorraden terwijl een energieschaarste de productie van fabrieken aantast en in sommige gebieden tot stroomonderbrekingen leidt. De druk neemt ook toe op de Chinese vastgoedsector die overladen is met schulden en goed is voor maar liefst 30% van het bruto binnenlands product.

Ondertussen verklaarde de Federal Reserve deze week dat de industriële productie in de Verenigde Staten vorige maand met 1,3% is gedaald. Fabrieken kregen te kampen met tekorten aan materialen en arbeidskrachten en met de nasleep van de orkaan Ida.

Wanneer je al deze elementen bij elkaar ziet, kan je je afvragen of economen niet te rooskleurig zijn over de toestand van de wereldeconomie. In een recente actualisering van zijn economische prognoses zei het Internationaal Monetair Fonds dat het verwacht dat de wereldeconomie in 2021 met 5,9% zal groeien. Dit is slechts 0,1% minder dan in de voorspelling in juli. De vooruitzichten voor 2022 bleven ongewijzigd.

Bron: CNN
Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.