Volgens analisten van Goldman Sachs zal de eurozone de komende 2 jaar sneller groeien dan de Amerikaanse economie. De analisten noemen vooral het verschil in beleid als belangrijkste factor.
De investeringsbank verwacht dat de eurozone dit jaar met 4,4% zal groeien, tegen 3,5% voor de Verenigde Staten. Voor 2023 voorziet Goldman Sachs een groei van respectievelijk 2,5% en 2,2%.
Sven Jari Stehn, hoofdeconoom Europa bij Goldman, verklaarde dat het beeld in Europa op korte termijn weliswaar uitdagend is maar dat de regio zeker ruimte heeft om te groeien. In een gesprek met CNBC zei hij dat er twee belangrijke factoren zijn die de Europese groei ondersteunen.
Tot dusver zijn de Europese landen nog niet begonnen met grootschalige lockdown-regels, ondanks de nieuwe omikron-variant. Dit heeft diepe economische schokken in de eerste weken van 2022 voorkomen.
Bovendien zal het Europese begrotingsbeleid dit jaar waarschijnlijk accomoderend blijven, in tegenstelling tot wat sommige economen voor de Verenigde Staten verwachten. De regeringen van de eurozone zullen de komende jaren naar verwachting grote sommen geld investeren, nadat zij in 2020 zijn overeengekomen om €750 miljard op de markten aan te boren. De uitbetalingen van deze middelen aan een groot aantal EU-landen zijn eind 2021 begonnen en zullen in de loop van 2022 worden voortgezet, wanneer belangrijke hervormingen worden doorgevoerd.
De betere vooruitzichten voor de Europese groei worden ook ondersteund door het monetaire beleid. Verwacht wordt dat de Europese Centrale Bank dit jaar een zekere mate van monetaire stimulering zal aanhouden.
De inflatie is de afgelopen maanden aanzienlijk gestegen, zowel in de Verenigde Staten als in de eurozone. Uit Amerikaanse gegevens van december bleek dat de kosten van levensonderhoud in de 12 maanden tot november met 6,8% zijn gestegen. Ondertussen steeg de inflatie in de eurozone tot een recordhoogte van 5% in december.
De inflatie in de eurozone is weliswaar gestegen, maar niet zo sterk als in de Verenigde Staten. De beleidsmakers in Europa voelen zich dan ook comfortabeler bij het handhaven van monetaire stimuleringsmaatregelen.
Bron: CNBC
Foto: iStock
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.