Nederland - 21 juli 2020 - Europa
door SVEN VAN GASSE

Europese Unie bereikt akkoord over herstelfonds

De leiders van de Europese Unie hebben na 5 dagen van discussies in Brussel een akkoord bereikt over de historische herstelplan. Het herstelplan, ter waarde van €750 miljard, bestaat uit €390 miljard aan subsidies voor landen die het moeilijk hebben. De rest van het geld zal beschikbaar gesteld worden in de vorm van leningen.

De overeenkomst is een enorme uiting van eenheid en samenhorigheid. Het is tevens een grote stap in de richting van het soort sterke fiscale coördinatie waar investeerders en beleggers lang op hebben aangedrongen.

Holger Schmieding, hoofdeconoom bij Berenberg Bank, stelt:

De overeenkomst is een sterk signaal van interne cohesie. Op korte termijn kan het vertrouwenseffect nog meer van belang zijn dan het geld zelf.

Een goede start

Investeerders juichen de overeenkomst ook toe omdat deze de basis zou kunnen leggen voor een ongekende samenwerking tussen de EU-lidstaten op langere termijn. Hierdoor wordt de groei in de regio gestimuleerd en de bezorgdheid over de hoge schuldenlast in afzonderlijke landen zoals Italië wordt weggenomen.

De nieuwe overeenkomst betekent dat de Europese Unie voor het eerst een belangrijke kredietnemer wordt op de wereldwijde financiële markten. Zij is van plan het geld tegen 2058 terug te betalen.

Het is ook een goed teken dat Duitsland en Frankrijk, de twee grootste economieën in de regio, nauw hebben samengewerkt aan het oorspronkelijke voorstel.

Bezorgdheid over uitvoering

Hoewel de overeenkomst de 27 lidstaten van Europa dichter bij elkaar moet brengen, hebben analisten toch enige bezorging geuit over de uitvoering.

De financiering zal pas in 2021 beschikbaar zijn en grote stukken kunnen pas in 2022 worden uitbetaald. Hierdoor bestaat de vrees dat de hulp misschien te laat komt.

Sommige deskundige wijzen er ook op dat de overeenkomst geen permanente stap is in de richting van nauwere economische en politieke integratie. De Nederlandse minister-president Mark Rutte wees erop dat de maatregelen “in de tijd beperkt” zijn.

Fabio Balboni, econoom bij HSBS, vat samen:

We zullen nu moeten zien of het herstelfonds de tand des tijds kan doorstaan.

Bron: CNN

Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.