Nederland - 24 september 2021 - Economie
door SVEN VAN GASSE

Europa maakt zich grote zorgen over de energieprijzen

De energieprijzen in Europa rijzen de pan uit en bereiken recordhoogtes. Nu de winter nadert maakt de regio zich steeds meer zorgen.

De prijzen voor aardgas zijn in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië tot recordhoogtes gestegen. De factuur voor huishoudens en bedrijven rijzen nu al de pan uit en zouden nog hoger kunnen worden wanneer het koude weer inzet en meer brandstof nodig is voor elektriciteitsopwekking en verwarmingssystemen.

De gevolgen zouden kunnen wegen op de Europese economie en de vrees voor inflatie kunnen aanwakkeren op een delicaat moment in het herstel van de pandemie.

Dimitri Vergne, hoofd van het energieteam van de Europese Consumentenorganisatie, stelt:

Het is zorgwekkend met het oog op de winter, wanneer het gasverbruik noodzakelijkerwijs zal toenemen.

Verschillende redenen

Er is een complex web van factoren verantwoordelijk voor de forse stijging van de prijzen. Een koud voorjaar heeft de aardgasvoorraden uitgeput. Het is moeilijk om de voorraden weer op te bouwen door een onverwachte stijging van de vraag nu de economie weer opkrabbelt na de Covid-19 pandemie en een groeiende vraag naar vloeibaar aardgas in China. Hiernaast levert Rusland ook minder aardgas aan de markt dan voor de pandemie.

Intussen zijn andere energiebronnen minder gemakkelijk beschikbaar. Windmolenparken in de Noordzee zijn door het kalme zomerweer tot stilstand gekomen en landen hebben steenkool gedumpt naarmate de druk toenam om de klimaatcrisis aan te pakken. Duitsland is ook bezig met de geleidelijke afschaffing van kernenergie tegen 2022.

De verslechterende situatie verandert snel in een regelrechte crisis. Spanje heeft noodmaatregelen aangekondigd om de energierekeningen te verlagen, terwijl Frankrijk van plan is éénmalige betalingen van €100 te doen aan bijna 6 miljoen gezinnen met een laag inkomen.

In het Verenigd Koninkrijk, waar aardgaspieken de voedseltekorten dreigen te verergeren, beraadt het team van Boris Johnson zich over de mate waarin het overheidssteun moet bieden. Een Brits prijsplafond wordt gehandhaafd maar dit zorgt ervoor dat kleine Britse energiebedrijven uit de markt worden gedrukt.

Bron: CNN

Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.