Nederland - 29 oktober 2020 - Centrale banken
door SVEN VAN GASSE

ECB hint op meer stimulus in december

De eurozone wordt geteisterd door een forse opstoot van Covid-19 besmettingen. De twee grootste economieën, Frankrijk en Duitsland, maken zich klaar voor een tweede nationale lockdown. Tijdens de bijeenkomst van donderdag besliste de Europese Centrale Bank om voorlopig geen actie te ondernemen. Ze hintte wel op meer stimulus in december als de situatie verergerd.

Volgens de ECB zullen nieuw economische prognoses in december een grondige herbeoordeling van de economie en de risico’s mogelijk maken. Op basis van deze resultaten zal de ECB reageren als de situatie dit vereist.

Tijdens de persconferentie die volgde op de aankondiging, verklaarde ECB-voorzitter Christine Lagarde dat het herstel van de economie van de eurozone sneller dan verwacht aan kracht en momentum verliest.

Lagarde stelt:

De stijging van het aantal Covid-19 besmettingen en de daarmee gepaard gaande beperkingsmaatregelen wegen op de activiteit en vormen een duidelijke verslechtering van de vooruitzichten op korte termijn.

Voorlopig geen actie

Het besluit van donderdag betekent dat de belangrijkste rentetarieven ongewijzigd blijven. Hiernaast is de omvang van het Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP), dat is opgezet om impact van de Covid-19 pandemie op de eurozone te verkleinen, niet aangepast.

De tweede besmettingsgolf zou een nieuwe slag aan de economie van de eurozone kunnen toebrengen. Uit voorlopige gegevens blijkt dat de bedrijfsactiviteit in de regio in oktober opnieuw gekrompen is.

Er wordt verwacht dat de omstandigheden nog zullen verslechteren als meer landen aanvullende maatregelen of volledige lockdowns opleggen. Economen denken dan ook dat de ECB in december nieuwe stimulansen zal aankondigen.

Econoom bij Pantheon Macro, Claus Vistesen, stelt:

De groeiverwachtingen zullen in december worden verlaagd, wat de ECB zal aanzetten om meer stimulus te geven.

Een andere kwestie waar de ECB mee te maken heeft, is de sterkte van de euro. Deze is sinds het begin van dit jaar bijna met 5% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een sterke euro wordt vaak gezien als een probleem voor de Europese economie, gezien de afhankelijk van de eurozone van de export.

De centrale bank verklaarde echter in september dat zij de kwestie besproken hebben, maar dat hun beleid niet gericht is op het behouden van de wisselkoers van de euro.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.