Nederland - 16 juli 2020 - Economie
door SVEN VAN GASSE

Dollar verliest aan populariteit

Toen beleggers in maart massaal de verkoopknop indrukten, door de onzekerheid over het Covid-19 virus, was er een stormloop op Amerikaanse dollars. Deze valuta is ’s werelds ultieme veilige haven. Dit zou echter snel kunnen omslaan. Analisten op Wall Street waarschuwen voor een verdere daling van de dollar.

De dollar is een belangrijk symbool voor de wereldwijde reputatie van Amerika. De dollar wordt gebruikt voor het handelen in een breed scala aan activa over de hele wereld.  Hiernaast is hij nog steeds de belangrijkste reservevaluta ter wereld.

Beleggers worden echter steeds minder optimistisch over de vooruitzichten van de dollar. De toenemende schuldenlast en het “America First”-beleid van president Trump hebben de risico’s vergroot.

Jordan Rochester, strateeg bij Nomura, stelt:

We verwachten dat de dollar op lange termijn een verminderde dominantie zal hebben en zal verzwakken.

Zwakke vooruitzichten

Diegenen die in een verzwakking van de dollar geloven, wijzen op de verslechterde economische vooruitzichten in de Verenigde Staten.

Nu het aantal Covid-19 besmettingen blijft stijgen, voeren veel staten nieuwe strenge lockdownmaatregelen in. Hierdoor kan het fragiele herstel, dat in april begon, in gevaar komen.

Ondertussen moedigen vermogensbeheerders zoals BlackRock klanten aan om na te denken over beleggingskansen in Europa. De landen in de regio lijken een betere greep te hebben op de gezondheids- en economische risico’s die het Covid-19 virus met zich meebrengt.

Ogen gericht op de euro

Ondertussen ziet de euro er voor beleggers steeds aantrekkelijker uit. De euro is dit jaar ongeveer 2% gestegen ten opzichte van de dollar, ondanks een woeste recessie in Europa.

Gegevens wijzen er ook op dat het herstel in de Verenigde Staten tot stilstand is gekomen. De activiteiten in Europa daarentegen zijn nog steeds aan het verbeteren.

Er heerst ook optimisme dat de Europese landen, ondanks hun verschillen, het deze maand eens zouden kunnen worden over een historisch herstelpakket.

De Verenigde Staten hebben een lange lijst van “blue-chip”-bedrijven die waarschijnlijk niet uit de gratie zullen vallen. Europese activa worden echter steeds aantrekkelijker naarmate de omstandigheden in de regio verbeteren, wat de vraag naar de euro zou kunnen stimuleren.

Bron: CNN

Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.