Nederland - 24 augustus 2021 - Dividend
door SVEN VAN GASSE

Dividenduitkeringen zullen eind 2021 het niveau van voor de pandemie benaderen

Volgens een nieuw rapport van de Britse vermogensbeheerder Janus Henderson zullen de dividenden die aan beleggers worden uitgekeerd in 2021 naar verwachting $1,39 biljoen bedragen. De prognose voor de dividenden in 2021 ligt slechts 3% onder de piek van voor de pandemie.

De dividenduitkeringen in het tweede kwartaal stegen met 26% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot $471,1 miljard. Dit is slechts 6,8% onder het niveau van het tweede kwartaal van 2019. Janus Henderson voorspelde dat de uitkeringen in de komende 12 maanden zullen terugkeren naar de hoogtepunten van voor de pandemie.

Uit het onderzoek blijkt dat 84% van de bedrijven over de hele wereld hun dividend hebben verhoogd of gehandhaafd in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2020.

Een groot deel van de groei werd toegeschreven aan bedrijven die bevroren uitbetalingen hervatten en hogere speciale dividenden uitgaven als gevolg van de sterke winstcijfers. De groei van het onderliggende dividend in het tweede kwartaal, zonder de effecten van speciale dividenden en wisselkoersen, bedroeg 11,2%.

Samsung is Nestlé voorbijgestreefd als ’s werelds grootste dividendbetaler. Hiernaast hebben Rio Tino, Sberbank en Sanofi ook de top 5 behaald.

Jane Shoemake, portfolio manager bij Janus Henderson, stelt:

Het is zeer bemoedigend dat bedrijven zich sterk genoeg voelen om geld terug te geven aan de aandeelhouders.

Geografische verschillen

Wanneer we de dividendbetalingen over de hele wereld bekijken, zien we grote geografische verschillen. De uitbetalingen in het Verenigd Koninkrijk en Europa stegen met respectievelijk 60,9% en 66,4%.

De meeste dividendverlagingen vonden dan weer plaats in opkomende markten, als gevolg van de vertraagde impact van lagere gerapporteerde winsten in 2020. Volgens het rapport waren de dividendverlagingen in ontwikkelde landen wel preventief en uit voorzorg.

In Noord-Amerika werden in het tweede kwartaal recorddividenden uitgekeerd, aangevoerd door Canada. De uitbetalingen in de regio zijn tot 2020 echter grotendeels op hetzelfde niveau gebleven, wat betekent dat er weinig tot geen “rebound-effect” was.

In Azië-Pacific, zonder Japan, bedroeg de groei van het nominale dividend in het tweede kwartaal 45% op jaarbasis, gestimuleerd door het eenmalige speciale dividend van Samsung. Zuid-Korea en Australië voerden de groei in de regio aan. Singapore bleef echter beperkt door restricties op dividenden van banken.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.