De markt wordt gemaakt door opinies: de een vindt de markt overgewaardeerd, de ander ondergewaardeerd, en zo ontstaan er uiteindelijk kopers en verkopers. December vorig jaar, gaven we u deze grafiek mee:
Economen verwachten massaal een recessie, volgend jaar. Dat is best bijzonder.
Wanneer het einde van de wereld door iedereen wordt geaccepteerd, kan je er je handen wel voor in het vuur steken dat er een stevige rally zit aan te komen.
Met dat in het achterhoofd, gaven we in december – toen we u deze grafiek stuurden – aan dat er een rally zat aan te komen. Met tech als onze favoriet.
Nu staan we flink hoger. En kijk toch eens wat er nu wordt verwacht door ‘voorspellers’:
Nu verwacht de meerderheid géén recessie meer. Het is dat we niet zo in complottheorieen geloven, maar je zou toch bijna geloven dat banken en analisten iedereen bang hebben gemaakt om zo goedkoop aandelen te kopen van iedereen die in paniek verkocht, door de angstaanjagende boodschap van banken en analisten.
Ach goed, hoe dan ook, we hebben nu de volgende situatie:
1. Aandelen zijn flink opgelopen, met technologie als koploper.
2. Grondstoffen en energie zijn wat gaan consolideren, terwijl de olieprijs stevig is gedaald.
De olieprijs noteert nu rond de $75 per vat. Flink lager dan de $120 van juni. En richting de laagste niveaus van heel 2022.
Wij zien hierdoor weer kansen ontstaan aan de longkant. We hebben in 2021 al een koersdoel meegegeven van $160 per vat voor olie voor het einde van dit decennium. En daar staan we nog steeds achter.
Olie doet ons nu een beetje denken aan dezelfde economen en voorspellers die eind 2022 massaal een recessie verwachtten en begin 2023 massaal géén rekening meer houden met een recessie.
Als de koersen stijgen verwacht iedereen een zachte landing. Als de koersen dalen voorspelt iedereen het einde van de wereld.
Zelfde met olie. Als de koersen stijgen, houdt iedereen rekening met veel hoger. En als koersen onder de $80 noteren, gaat iedereen er van uit dat we weer corona-niveaus gaan aantikken.
Maar zo werkt het natuurlijk niet.
Daar zijn wij eerlijk gezegd niet zo happig op.
Kijk maar naar aandelen zoals Exxon en Shell. Die noteren nu allemaal recordwinsten, terwijl hun aandelenkoersen niet echt meer goed doorstijgen.
Dat zien wij als een teken dat veel toch al in deze koersen zit verwerkt. Wat ook logisch is. Want iedereen kan wel inschatten dat oliebedrijven goede zaken doen, als je 2 euro aan de pomp betaalt.
Wat je moet onthouden is het volgende: op de beurs beweegt alles in een cyclus. Die gaat vaak als volgt…
1. Kwaliteit wordt gekocht.
2. Kwaliteit begint met consolideren en beleggers beginnen met het kopen van bedrijven met een hefboom op de sector.
3. Achterblijvers worden gekocht.
4. De speculatieve waarden worden gekocht.
Bij de oliesector zagen we bijvoorbeeld dat eind 2020 ineens de kwalitatieve namen zoals Shell en Exxon werden gekocht. Terwijl we 2022 een inhaalslag zagen van bedrijven met een hefboom op de oliesector, zoals Schlumberger en Helmerich & Payne.
Voor 2023 verwachten we dat achterblijvers en speculatieve waarden het meest in trek zullen zijn bij beleggers. De gedachte hierachter is simpel: de grote winsten zijn al gepakt bij de meest voor de hand liggende namen, en nu zijn beleggers op zoek naar andere kansjes.
Als je het ons vraagt, is het niet meer interessant om naar de Shells van deze wereld te kijken. Maar wel naar de achterblijvers in de oliesector. Die gaan bij de volgende pump van olie (die echt weer gaat komen) het hardst knallen.
Bij BeursBrink zijn er twee manieren waarop we daarop inspelen:
1. Een puur fundamentele kijk, bij het Energy Rapport. Met een modelportefeuille en de beste fundamentele research in de lage landen, is dit bij uitstek een rapport geschikt voor beleggers die op zoek zijn naar research voor de lange termijn.
2. Een puur tradinggerichte kijk, via de Stock Trader. Deze week hebben we bijvoorbeeld nieuwe posities in de energie en oliesector ingenomen. Altijd gericht op een wat kortere termijn, met explosieve setups.
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.