Nederland - 17 oktober 2021 - Economie
door SVEN VAN GASSE

De kater van de wereldeconomie in 2020 is nog lang niet voorbij

Het is bijna 2022 maar we kunnen 2020, het jaar toen Covid-19 insloeg op de wereldeconomie, nog niet volledig achter ons laten. Ondanks het goede nieuws over de Covid-19 vaccinaties, een solide economische opleving en een schijnbaar grenzeloos optimisme op Wall Street, zijn we nog lang niet uit de problemen.

De wereldwijde supply chain is een wrak. Europa en Azië worden geconfronteerd met een energietekort en de impasse in de Amerikaanse regering over het schuldenplafond is nog lang niet opgelost. Dit alles zorgt ervoor dat de wereldeconomie in een ijzeren greep zit waar we niet snel uit zullen komen.

Mike O’Rourke, strateeg bij Jones Trading, stelt:

Er is nu net zoveel onzekerheid als in maart 2020, toen de pandemie zich ontwikkelde.

Supply chain

De wereldwijde supply chain staat al een geruime tijd onder druk. De Verenigde Staten proberen dit op te lossen door de haven van Los Angeles 24/7 te laten draaien. Hiernaast wordt de particuliere sector aangespoord om zijn nachtelijke activiteiten uit te breiden.

De overheid zal door deze maatregel het probleem echter niet plots oplossen. Volgens Geoff Freeman, CEO van de Consumer Brands Association, is de overstap naar een 24-uurs dienstregeling laaghangend fruit. Hij benadrukt dat overzeese havens al maanden op deze manier werken.

Het probleem gaat echter nog veel verder. Vrachtwagenchauffeurs zijn bijvoorbeeld overal veelgevraagd. Dit geldt ook voor vrachtwagens. Deze vrachtwagens zijn echter afhankelijk van computerchips en deze kunnen tot het einde van het jaar niet meer geleverd worden.

De meerderheid van de financiële managers verwacht dat deze problemen tot ver in 2022 zullen aanhouden, zo niet nog later.

Stijgende prijzen en schuldenplafond

De problemen aan de aanbodzijde drijft de prijzen op. De consumenten voelen dit reeds in het dagelijkse leven en toch blijven centrale bankiers en economen de prijsstijgingen van voorbijgaande aard noemen.

Alsof dit allemaal nog niet moeilijk genoeg is voor de consument, komt de winter eraan. Net op dit moment kampt de wereld met een acuut tekort aan energie. De prijsstijgingen van energie zijn vooral dramatisch in Europa. De groothandelsprijzen zijn in de regio volgens de Europese Commissie met 200% gestegen in vergelijking met het gemiddelde van 2019.

Tot slot flirten Amerikaanse wetgevers met een financiële ramp. President Biden tekende op vrijdag een opschorting van het schuldenplafond op korte termijn, waardoor een dreigende wanbetaling op de Amerikaanse schuld werd afgewend. Het Ministerie van Financiën verklaarde echter dat deze deal slechts tot 3 december soelaas zal bieden.

Het is moeilijk te overschatten hoe verwoestend een wanbetaling van de Amerikaanse overheid zou zijn. Miljoenen jobs zouden verloren gaan, de kredietmarkten zouden vastlopen en verschillende uitbetalingen aan mensen in dienst van de overheid zouden worden stopgezet.

Bron: CNN
Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.